Първата ракета на мъжкия ни тенис Григор Димитров не успя да се класира за финала тенис-турнира в Ченду (Китай). Гришо отстъпи на Алберт Рамос-Винолас след 6:7 (6) , 6:1, 6:7 (3).

Това е първо поражение за Димитров срещу испанеца. Преди тази среща Гришо имаше две победи срещу Рамос, постигнати през 2012-а година в Бостад и през 2014-а година в Монте Карло.

Димитров започна сравнително добре срещата, но някои непредизвикани грешки, както и липса на концентрация в дадени моменти, позволиха на Рамос да се поздрави с успеха в първия сет, който дойде след тайбрек.

Димитров отвърна уверено, като само в рамките на 27 минути спечели втория сет с убедителен резултат - 6:1. Нашият тенисист затвърди добрата тенденция в играта си от предходната част и в началото на третия сет. В края обаче Рамос напомни за силното си представяне от първата част и успя да обърне нещата в своя полза, а успехът му дойде по аналогичен начин на първя сет - след тайбрек.

На финала Рамос ще спори с Карен Качанов. 20-годишният руснак елиминира по-рано Виктор Троицки.

Първи сет

Григор започна силно мача и без особени затруднения взе първия гейм. След сравнително оспорван втори гейм Рамос изравни – 1:1. Уверената игра на Григор продължи и в третия гейм. Хасковлията се отличи с добър сервис и с лекота поведе с 2:1. В следващия гейм испанският опонент на Гришо демонстрира самочувствие и направи 2:2, а след това стигна и до пробив за 3:2. Григор бързо отвърна и след пробив изравни 3:3, за да вземе и следващия гейм за 4:3. Последва много оспорвана част, в която Григор се отличи със страхотни отигравания, но въпреки това испанецът изравни. След бърз сервис гейм, Гришо отново излезе напред – 5:4, а след това дойде и ново равенство – 5:5. В следващия гейм Григор спаси точка за пробив, и след няколко прекрасни акции поведе с 6:5.

Играта продължи гейм за гейм. Рамос изравни – 6:6 и така първият сет трябваше да бъде решен с тайбрек. Там Димитров започна много добре и поведе с 5:1. Някои грешки на българина, както и три спасени сетбола от испанеца доведоха до равенство 6:6. Димитров допусна непредизвикана грешка, което позволи на Рамос да излезе напред – 7:6, а в последствие съперникът на Григор затвори частта след 8:6. 

Втори сет

Димитров стартира силно и във втория сет, като след пробив поведе – 1:0. Последва гейм на нула и авансът на българина бе увеличен. Рамос спечели подаването си в следващия гейм и намали на 1:2. Последва силна част за Димитров, който показа значителна агресия в играта си поведе с 4:1. Григор демонстрира значително по-висока концентрация, а това му позволи да стигне и до нов пробив – 4:1. Добрата тенденция в играта на Димитров бе затвърдена – 5:1, а след нов пробив Димитров стигна до равенство в сетовете. 

Трети сет

Окрилен от развоя на втория сет, Гришо влезе скоростно в третия. След бърз гейм на нула родният тенисист поведе с 1:0. Във втория гейм Димитров имаше 5 точки за пробив. Две от тях последователни. В тези ключови моменти обаче Рамос успя да се справи и така спаси подаването си и изравни – 1:1. В следващата част Рамос напомни за страхотната си игра от първия сет и направи пробив, повеждайки с 2:1. Испанският тенисист затвърди добрите впечатления от играта си в следващия гейм. Гришо пропиля три възможности за пробив и така противникът успя да увеличи преднината си на 3:1. След сравнително бърз гейм Григор намали на 2:3, но седмият бе затворен на нула от Рамос – 4:2. Димитров се отърси набързо и направи 3:4. Испанецът поведе с 40:30 в следващата част и след демонстриран добър сервис поведе с 5:4. Гришо взе подаването си за 4:5 без особени трудности. В десетия гейм нашият представител пропиля два брейк-бола. При третата разкрила се пред Григор възможност обаче испанецът допусна грешка и така резултатът бе изравнен – 5:5. Гришо постигна пълен обрат след оспорвана част, която обаче приключи с успех за него – 6:5. Рамос изравни – 6:6 и отново се стигна до тайбрек. Димитров показа големи колебания в тази решителна част. Първоначално допусна изоставане с 1:6, след това върна две точки, но в крайна сметка изостана с 3:7 и така не успя да се класира за финала.