Латвия поведе с 1:0 победи срещу България след първия сингъл от двубоя от група II в зона Европа/Африка за Купа "Дейвис" неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже.

Мартинш Поджус даде аванс на домакините в Юрмала след успех над Александър Лазов с 6:3, 7:5, 7:5 след 2:32 часа игра. Лазов стартира лошо мача и допусна изоставане от 1:4. Той върна пробива за 3:4, но веднага след това отново загуби подаването си и това се оказа решаващо за изхода на първия сет.

Втората част вървеше равностойно, но в 11-ия гейм Поджус проби и след това затвори сета при собствен сервис. Българинът отново започна лошо в третата част, но след 1:3 той стигна до изравняване при 4:4. Лазов поиска медицински таймаут заради мускулен проблем, но продължи двубоя. 

В последствие Поджус проби за 6:5 и сервираше за победата. В 12-ия гейм българинът имаше една възможност отново да си върне пробива, с която можеше да вкара сета в тайбрек, но не успя да се възползва.

Лазов не се възползва добре от шансовете си в срещата, като реализира само 2 пробива от 9 възможности, а допусна 5 от 8 шанса на съперника.

Във втория сингъл за деня Янис Поджус среща по-късно днес Димитър Кузманов.

Първи ден от срещата от първия кръг от група II в зона Европа/Африка на Купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже:
Латвия - България - 1:0
Мартинш Поджус - Александър Лазов - 6:3, 7:5, 7:5
Янис Поджус - Димитър Кузманов - по-късно днес/БТА