Отборът на Ботев надви Берое в Стара Загора в истинско дерби от 10-я кръг на Първа лига. Пловдивчани победиха Берое с 4:3 в изключително интересен сблъсък, като това бе четвърти мач без успех за старозагорзи.

За последно Берое победи Локомотив Горна Оряховица в 6-я кръг на Първа лига. Тимът на Ботев пък затвърди добрите впечатления от последните си мачове, тъй като не познава загубата вече четири срещи.

Победата изведе Ботев на пето място във временното класиране в Първа лига със 17 точки, а Берое остава на седма позиция с 13 точки в актива си.

Двата състава изиграха зрелищен и оспорван сблъсък, изпълнен с обрати, но в крайна сметка гостите от Пловдив триумфираха.

СНИМКИ ОТ ДЕРБИТО ВИЖТЕ ТУК

С три гола за Берое се отличи завърналият се в състава Жуниор Мапуку, който оформи хеттрик с попадения в 11-ата, 37-ата и 61-ата минута от дузпа, а в другия лагер блестеше капитанът на тима Тодор Неделев, който бе точен на два пъти – в 43-ата и 81-ата минута.

Другите два гола за Ботев бяха дело на Омар Косоко във 2-ата и Жоао Пауло в 53-ата минута. Гостите пък играха с човек по-малко от 65-ата минута заради червения картон на Косоко.

Още през първо полувреме съперниците си отбелязаха 4 гола, а Берое до голяма степен доминираше.

Още в 81-ата секунда обаче гостите от Ботев излязоха напред в резултата. Омар Косоко бе изведен отлично и възпозвайки се от сериозна грешка на Илия Миланов, реализира за 1:0.

Домакините веднага реагираха с по-масиран натиск, като в 5-ата минута Кохей Като стреля от пряк свободен удар, но изпълнението не бе достатъчно силно и след рикошет вратарят Георги Георгиев овладя топката.

източник: botevplovdiv.bg

Берое успя да изравни в 11-ата минута чрез завърналия се в състава Жуниор Мапуку. Веселин Пенев центрира към наказателното поле, където топката бе отклонена от Гъргоров към Мапуку, който отбеляза за 1:1. Старозагорци продължиха да атакуват и след гола, като в 16-ата минута шут от дистанция на Борислав Цонев прати топката над вратата на Ботев. Минута по-късно Карлос Охене опита да изведе зад гърба на отбраната на гостите Борислав Цонев, но пасът бе дълъг и стражът на Ботев Георги Георгиев овладя навреме.

В 37-ата минута дойде и вторият голов миг за Мапуку. 26-годишният нападател напредна в атака с чудесен рейд, залъга Даниел Златков и стреля. Топката излидаше в аут, но под плонжа на вратаря Георгиев, се отклони в мрежата за 2:1 за Берое.

В края на първото полувреме Ботев стигна до равенство 2:2. Тодор Неделев реализира изключително попадение в 43-ата минута след майсторско изпълнение от пряк свободен удар.

ВИЖТЕ КОЙ БЕ ИЗБРАН ЗА ИГРАЧ НА МАЧА ТУК

След почивката гостите отново излязоха напред след изключителна атака. Тодор Неделев изведе Омар Косоко. Той пък пусна отлично към Жоао Пауло в наказателното поле, който засече за 3:2 за Ботев в 53-ата минута.

След груба грешка на Даниел Златков, който фаулира Атанас Зехиров в наказателното поле в 60-ата минута последва дузпа за Берое. Жуниор Мапуку оформи хеттрик с точно изпълнение от бялата точка за 3:3 в 61-ата минута.

Само 4 минути по-късно Ботев остана с 10 човека, тъй като Омар Косоко получи втори жълт и съответно червен картон за нарушение срещу Карлос Охене.

При разбъркване в наказателното поле на Ботев, Илия Миланов опита удар с глава, а после Давид Манга се размина с топката в 69-ата минута.

Емил Гъргоров отправи страхотен удар в 72-ата минута в атака за Берое, но топката мина на сантиметри над гредата на Георги Георгиев.

Ключовият момент за Ботев дойде в 81-ата минута. Тодор Неделев реализира за 4:3 за Ботев след груба грешка на защитата на Берое. Жоао Пауло пусна топката към Неделев в наказателното поле на домакините, а защитата на старозагорци проспа паса.

Неделев обаче засече топката и вкара втория си гол в мача и превръщайки се в герой за своите.

В 86-ата минута Жуниор Мапуку можеше да донесе поне точка за домакините. Вратарят Георги Георгиев излезе неразчетено, но Мапуку не успя да се възползва и в крайна сметка футболистите на Ботев ликуваха.

ВИЖТЕ КАК СЕ РАЗВИ ДВУБОЯТ ТУК

Стартови състави:

Берое: Благой Макенджиев, Георги Динков, Веселин Пенев, Илия Миланов, Карлос Охене, Кохей Като, Борислав Цонев, Александър Василев, Атанас Зехиров, Емил Гъргоров и Жуниор Мапуку.

Ботев: Георги Георгиев, Крум Стоянов, Радослав Терзиев, Даниел Златков, Цветомир Панов, Омар Косоко, Серкан Юсеин, Тодор Неделев, Меледже Омнебес, Жоао Пауло Араужо и Иван Стоянов.