Отборът на ЦСКА-София не можа да запише трета поредна победа под ръководството на Стамен Белчев и завърши 0:0 при гостуването си срещу Локомотив Горна Оряховица в 18-ия кръг на Първа професионална лига. За "железничарите" това беше първо домакинство у дома от началото на кампанията, затова и тимът се радваше на мощна подкрепа от трибуните, където имаше около 9 хиляди души.

"Червените" имаха всички шансове да вземат победата, като в предпоследната минута от редовното време Преслав Йорданов удари греда. ЦСКА-София със сигурност не изигра най-силния си мач, като на всичкото отгоре трябваше да направи две принудителни промени. Милчо Ангелов получи контузия още в откриващия четвърт час, а след паузата влезлият като смяна Кристиан Малинов също напусна с травма.

Началото на срещата се забави с няколко минути, заради сериозната димка, която феновете на домакините хвърлиха зад вратата на Николай Банков. Щом мачът все пак почна, само след 3 минути „железничарите“ изтърваха 100-процентова ситуация за гол. Божидар Чорбаджийски извърши фаул срещу Рихави Кифуети в централния кръг, а Йордан Апостолов дотича и изпълни без забавяне. Той метна дълъг извеждащ пас за Матиас Курьор зад гърба на „червената“ отбрана. Стражът Георги Китанов трябваше да стигне първи до топката без проблеми, но разчете толкова грешно движението й, че почти даде възможност на Курьор да го подмине и да остане очи в очи с празната врата. В последния миг той се хвърли смело в краката на нападателя, който не успя да отправи сполучлив удар по топката и тя се изтърколи в аут.

Ранната преса на Локомотив доведе до още един шанс в 7-ата минута. Тогава бранителите пред Китанов не можаха да изчистят добре, а кълбото се озова у Апостолов на метър-два встрани от точката на дузпата. Халфът нанесе плътен шут към далечния ъгъл, а кълбото спря в тялото на Рафа Перес. Домакините поискаха дузпа, но реферът Ивайло Стоянов прецени, че колумбийският защитник е играл чисто.

Лошите новини за ЦСКА-София продължиха да валят – в 11-ата Милчо Ангелов пострада сериозно от груб шпагат на Юлис Ндонг и след няколкоминутни прегледи извън терена гостите взеха решение да го сменят с Преслав Йорданов.

Тимът от Горна Оряховица стигна до поредна възможност в 14-ата минута, когато Симеон Мечев центрира от фаул. Той намери Венци Керчев на метър-два пред вратарското поле, а бранителят съумя да стреля с глава между бранителите на ЦСКА-София. На изпълнението му липсваше достатъчно сила и така Китанов улови без проблем.

Гостите надигнаха глава в 16-ата минута при центриране на Диого Виана от корнер, изпълнен вдясно от вратата на Банков. Португалецът намери Станислав Манолев при близката греда, а бранителят се извиси и стреля към далечния долен ъгъл. Банков първо отби, а след това затисна с тяло топката пред погледа на Божидар Чорбаджийски.

Оттук до края на полувремето инициативата премина по-сериозно в ръцете на „червените“, за които с няколко хубави изпълнения се отличи Никола Колев. 21-годишният халф беше на път да вкара приказен гол в 31-ата минута, когато направи впечатляващ рейд през центъра. Той получи топката с гръб към вратата и по диагонал спрямо нея, след което с рязък финт остави на място дошлия да го пресрещне Венци Керчев. Колев се спусна мощно напред и от дъгата стреля с по-слабия си ляв крак не много далеч покрай левия стълб зад Банков.

В 34-ата минута централният защитник Стефан Цонков не беше далеч да изненада собствения си вратар. Антон Недялков от ЦСКА-София се включи добре отляво и центрира много остро в наказателното поле на Локомотив. Цонков, който заместваше наказания Мартин Кавдански, се хвърли на шпагат, за да чисти, но вместо това насочи топката в очертанията на вратата си. За негов късмет Банков бдеше и улови.

Никола Колев блесна още веднъж за „червените“ в 37-ата минута, когато от около 23-24 метра по диагонала отправи много силен изстрел, който щеше да влети до дясната греда. Банков за пореден път показа класа при спасяването и отби с една ръка.

Второто полувреме пак започна с ранен шанс за Локомотив, който дойде след центриране на Курьор от свободен удар, отсъден до тъчлинията отляво по атаката. В 50-ата минута нападателят потърси пространството пред близката греда, където Апостолов изскочи между играчите в червени екипи и с глава стреля точно. Китанов не изби много умело и топката отиде у Кифуети, който обаче не бе съсредоточен и изстреля добавката си в небесата.

Отговорът на „чевените“ дойде в 57-ата минута, когато Рубен Пинто накара Банков да се разтяга максимално с шут от около 25-26 метра. Вратарят не можа да стигне до топката, която почти облиза десния стълб.

Четири минути по-късно Диого Виана се озова на изключително изгодна позиция и не можа да реализира. Кулма показа техника отляво, за да преодолее Ндонг и тръгна към наказателното поле. С пас по тревата колумбиецът намери Виана на около 8-9 метра от вратата, а техничарят пое и със следващото докосване отправи шут, който прелетя над целта.

Само 2 минути по-късно Никола Колев и Кулма взаимодействаха на скорост отляво, а младокът с лекота премина покрай Юлис Ндонг, за да нахлуе в наказателното поле. Там от около десетина метра по диагонала той потърси близкия долен ъгъл, а топката облиза външната страна на мрежата.

Локомотив успя временно да си отдъхне от напора на гостуващия тим с чудесно изпълнение на Симеон Мечев в 68-ата минута. Крилото на домакините забеляза, че Георги Китанов е напуснал голлинията си и опита с воле от около 30-ина метра да го прехвърли. Китанов реагира навреме и се върна, за да боксира над гредата.

В следващите минути ЦСКА-София продължи да има териториален превес и да атакува по-настървено, но без това да води до нови опасни положения. Един от последните шансове за гостите се откри в 85-ата минута, когато Виана центрира от фаул, отсъден почти до аутлинията. Защитата на домакините не можа да изчисти добре, като изстрел на Манолев от точката на дузпата беше блокиран. Кълбото отскочи малко по-назад до Никола Колев, който шутира силно с десния крак. Банков показа великолепна реакция и улови.

Късметът определено обърна гръб на „червените“ в 89-ата минута, когато Антон Недялков отправи наглед обречен шут от далечна дистанция. Преслав Йорданов обаче се отскубна от бранителите и засече топката, така че да затрудни максимално Банков. Вратарят я докосна дотолкова, че да я отклони в гредата, а после побърза да се хвърли върху нея.

Така ЦСКА-София остава трети в подреждането с 32 точки, но вече е на цели 14 точки от лидера Лудогорец. "Червените" завършват календарната 2016 година с домакинство срещу Дунав Русе.

Локомотив Горна Оряховица от своя страна събра 17 пункта и остава 12-и в класирането.

ЛОКОМОТИВ ГО - ЦСКА-СОФИЯ 0:0

Локомотив ГО (4-4-1-1): Николай Банков – Милен Желев, Стефан Цонков, Венцислав Керчев, Атанас Фиданин /к/- Симеон Мечев (90+3' - Янаки Смирнов), Йордан Апостолов (71' - Владислав Узунов), Юлис Ндонг, Димо Атанасов – Матиас Курьор (77' - Любомир Генчев) - Рихави Кифуети

Старши треньор: Иван Колев

ЦСКА-София (4-2-3-1): Георги Китанов – Станислав Манолев, Божидар Чорбаджийски /к/, Рафаел Перес, Антон Недялков – Петрус Бумал, Рубен Пинто (63' - Кристиан Малинов (73' - Руй Педро)) – Диого Виана, Никола Колев, Густаво Кулма – Милчо Ангелов (17' - Преслав Йорданов)

Старши треньор: Стамен Белчев

Главен съдия: Ивайло Стоянов