Треньорът на Левски Люпко Петрович даде пространно интервю за DIEMA SPORT и предаването „Домът на футбола“. В него той говори както за предстоящото дерби, така и по други футболни теми.

За свършената работа до момента: "Много работа свършихме от лятото насам, преминахме и през доста трудни дни. Имахме и контузени футболисти, бяхме подложени и, нека го кажем така, на некоректно отношение от страна на някои журналисти – и аз, и моят щаб. Но оттогава до ден днешен не сме загубили мач. Не зная какво още можем да направим, за да не понасяме удари от журналистите, да нямаме досег с тях. В България има малко на брой журналисти, които имат знания по чисто футболните въпроси, които коментират футболната работа на треньорите и на играчите. За повечето важното е да се търси сензацията, да се оплюе някого, да се смачка – важното е да се продава вестника и по този начин се пишат статиите.

Иначе това, което успяхме да постигнем до днес, е заслуга на целия треньорски щаб, не само аз имам принос за добрите резултати. Голяма заслуга имат и моите помощници – Букарев и Топузаков, треньорите по физическа подготовка – Ясен Екимов и Роко Перота, треньорът на вратарите – Вальо Захариев. Всички ние буквално живеем заедно, трудим се заедно от сутрин до вечер. Водим тренировките, анализираме какво и къде трябва да се подобри, и мисля, че досега успяваме да се справим добре. Но сега тепърва започва по-тежкото – дадохме на левскарите в България надежда, дадохме им вяра относно техния любим Левски. Но сега идва опасността, ако не продължим по същия възходящ път. Сега трябва да работим още по-сериозно и ние, и футболистите, а те трябва да са наясно и да знаят как и защо сме стигнали до тази първа позиция, на която сме в момента. Защото сега ни предстои по-трудното – да я задържим и да продължим да печелим следващите си мачове."

За футболната стратегия на Петрович:

"Мога да кажа, че всяка една спортна игра има две фази – фаза на защита и фаза на нападение. Това с какъв материал, с какви изпълнители разполагаш, определя и начина, по който ще играеш. Не може да играеш 80% от мача само в нападание и да държиш топката и само да атакуваш, да атакуваш...Това не го може дори Реал мадрид и Барселона. Няма голям отбор, който да не е силен и в двете фази на играта. У нас, в Сърбия, имаме много успехи в баскетбола, във футбола те са много по-скромни. Да, със Звезда спечелих КЕШ през 1991 година, но нашите баскетболни треньори са сред най-добрите в света, а аз се познавам с голяма част от тях и съм се учил от тях. Та искам да кажа, че не може да имаш добро нападение, ако не разполагаш със силна отбрана – ако не отнемеш бързо топката, тогава как ще започнеш атаката? Йохан Кройф бе казал – колкото по-бързо си върнем притежанието на топката, толкова по-офанзивни ще бъдем в мача. И големият Аякс играеше офанзивен футбол, защото бързо отнемаше топката от противника, когато тя не беше в негово притежание. Другото основно нещо е всеки един от футболистите да знае какво да прави, как да действа и да реагира във всеки един момент, независимо в коя част на терена се намира – и в отбрана, и в нападение. Ще ви върна към 1991 година и КЕШ – с Цървена звезда тогава владеехме топката по 60 % , че и повече във всичките си мачове и надигравахме противниците. Дори и Байерн мюнхен. Играехме изключително офанзивен футбол. И така до финала. Тогава видях, че формата и нивото на моите футболисти започна да пада надолу. А исках да станем шампиони. Естествено и Олимпик Марсилия искаше, а тогава френският тим разполагаше с едни от най-силните и бързи нападатели в Европа – Жан Пиер Папен на върха, отляво имаха Абеди Пеле, а отдясно беше англичанинът Крис Уодъл – страхотен играч. Имаха много силен отбор, почти всичките им играчи бяха национали на своите страни. И ако им бяхме оставили пространства, то сигурно Папен щеше да направи чудеса. И реших да затворя играта, защото моите стопери Найдовски и Белодедич бяха малко бавнички. И така чакахме за своя шанс – ако можем да вкараме, но ако не успеем, поне да не получим гол. И така стигнахме до дузпите и спечелихме. Тежко беше, трудно беше, но спечелихме. Можеше да играем офанзивно и пак да станем европейски шампиони, но никой не знае – аз прецених да действаме по този начин. Но какво означава офанзивен и дефанзивен футбол – ето както и да играе националният тим на България, все губеше в последните два мача. Да вземем за пример нашия играч Димитър Пиргов. Грешката, която допусна за третия гол на Франция е нещо, което никога не правил в Левски. Но всеки има право на грешка. А пита ли се някой той на кой свят е бил тогава – първи мач като титуляр и то срещу Франция. Но трябва да се говори с него, да му се помогне – аз твърдя, че той е добър човек, с добър характер и е добър футболист. Аз зная какво да му кажа като се върне в Левски."

За дербито:

"Ясно е, че в едно дерби не може да има фаворит. Така е и в Сърбия – много пъти съм бил част от мача Звезда - Партизан. И преди, когато съм работил в Левски съм излизал много пъти срещу ЦСКА. Успех в едно такова дерби ще има отборът, който влезе с по-добра нагласа в него, който желае повече победата и има повече късмет. Не може да има фаворит.

Мисля, че моите играчи, че Левски ще изиграе един голям мач и че ще прекъсне негативната серия от 6 поредни загуби от ЦСКА. Ако успеем да победим – за мен и за футболистите това ще е един изключителен стимул да продължим напред, тогава мисля, че ще заиграем още по-добре в бъдеще, ще се самоопознаем още по-добре. И ще направим всичко по силите си в събота да спечелим!"

За целите:

"Два пъти съм се срещал и разговарял с новия собственик Спас Русев. Преди всичко той е добър човек и умен разбира се, нямаше да стане това, което е, ако не е умен. Той има нужда от време да се запознае със ситуацията в Левски, в клуба като цяло, а ние можем да му помогнем с добри резултати на терена. За да изпълни целта си, Левски да стане още по-силен клуб. Нормално е след 7 години без титла и купа новият собственик да каже, че това е целта пред нас. Ние ще се опитаме с добри резултати и използвайки слабостите на нашите противници, да постигнем тази цел. Да, Лудогорец като отбор, като класа сигурно е над нас, но ако ние сме едно цяло, като един юмрук, ако запазим чудесната атмосфера между играчите, които са като едно семейство, то и с помощта на нашия собственик, и с честна борба – можем да станем шампиони."

За феновете:

"Много ми се иска с една победа над ЦСКА да зарадваме нашите фенове, които са най-добрите в България и на Балканите заедно с феновете на Цървена звезда и на Олимпиакос - наравно с тях са и привържениците на Левски!", сподели Люпко Петрович.