Старши треньорът на ЦСКА-София Едуард Йорданеску даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT 2 два дни преди дербито с Левски в събота. Йорданеску застана „очи в очи“ с наставника на вечния съперник Люпко Петрович.

Двубоят е от 16,30 часа на националния стадион „Васил Левски“ и може да го наблюдавате пряко по DIEMA SPORT, както и онлайн на GONG PLAY.

Румънският специалист говори за очакванията си от двубоя, какви са целите на „червените“ през сезона, както и какво трябва да промени в тима, за в бъдеще.

Ето и цялото интервю на Едуард Йорданеску:

Изминаха два месеца откакто поехте клуба - как се чувствате и какво успяхте да промените за това време?

По-малко от два месеца вече съм тук и вече мога да кажа, че имам пълната картина на състоянието на отбора. Все още има много неща, върху които трябва да работим в играта на отбора, както и в организацията, за да стигнем нивото, което търсим. Трябва да бъдем постоянни в своите изяви и резултати, защото до момента редуваме силни със слаби игри, но смятам, че движим нещата в правилната посока. Разбира се, за всичко , което искам да постигнем и изградим е необходимо време и много работа.

Говорите за стратегия. Каква обаче е футболната стратегия и философия на Едуард Йорданеску?

На първо място историята на клуба ни дава определени насоки. Не можем да играем консервативен футбол. От нас се очаква да диктуваме събитията на терена, да налагаме темпото, да владеем топката, да опитваме да градим атаките от защита към атака. Вероятно това видяхте и в последния мач. Опитахме да направим това в последния мач. За мен позиционирането и подвижността са много важни. Играчите трябва да се движат много, да дават възможни опции на своите съотборници в трудните моменти. Трябва да сме много дейни по фланговете и в центъра на терена. Нашата цел е при всички положения да опитаме всичко, за да изпратим топката пред и в наказателното поле на съперника. Това се очаква от нас. По-лесно е да изградиш защитата, но нападението изисква време. Синхронизацията в атака не можеш просто да нарисуваш на дъска и да очакваш, че играчите ще излязат на терена и ще покажат всичко това в действие. До голяма степен всичко зависи и от техните собствени решения. В последната третина фактор е и персоналното качество на играчите, а аз вярвам, че моите имат такова и това не ме притеснява. Вярвам им.

Предстои големият мач на сезона в българският футбол – срещу Левски. Какво очаквате от този двубой?

Със сигурност това е специален мач, особено за феновете. Ако за тях това е най-важният мач за сезона, то така е и за мен, и за моите играчи. От друга страна говорим за 3 точки в класирането, а не за повече. Знаем обаче какво отражение може да има една победа в това дерби за морала на футболистите, за бъдещето, за настроението на феновете. По тази причина ще подходим с огромна амбиция в двубоя. Това е мач между два добри отбора и всеки ще се опита да извлече максимума. Сигурен съм, че ще има много желание и от двата състава и да се надяваме, че ще видим един динамичен двубой, от който искаме да вземем 3-те точки. Щеше да е доста по-добре да играем на нашия стадион, където спечелихме всичките си мачове до момента. Решението на БФС обаче беше друго и трябва да се съобразим с това. С нетърпение очаквам завръщането на националните ни състезатели. По-добре щеше да е мачът да се играе в неделя, защото едва в сряда се завръщат нашите национали и нямаме много време за работа с тях. Все пак опитвам да се адаптирам към това и да наредя всички детайли, за да помогна на състава да е готов за мача.

Левски влиза в мача в ролята на фаворит. На гърба на впечатляваща победна серия. Притеснява ли ви това?

Не е толкова важен крайният резултат, колкото отношението и нещо друго – това да покажем на феновете, че сме готови да се борим за титлата до самия край на сезона. Макар и да е истина, че имам уговорка с клуба на първо място да изградим отбора, да го класираме за Европа и да се борим за титлата. Нямам обаче ултиматум тази година да вдигнем трофея. Което далеч не значи, че няма да вложим всичките си усилия, енергия и желание в тази посока. А защо не и в крайна сметка да успеем?

Какво бихте искали да кажете на всички фенове на ЦСКА преди този мач?

Искам да ги уверя, че ще дадем 110% от себе си. Играчите са готови. Разбира се, това е футбол и те също се целят към победата. Няма да е лесно. В крайна сметка обаче се надявам, че заедно с играчите можем да им поднесем една щастлива вечер.