Приятната изненада от предишното Европейско първенство Белгия отново е на линия и се готви да поднася сюрпризи. "Червените дяволи" завършиха седми в Дания и Полша и сега ще искат да подобрят представянето си. 

Белгийците са един от традиционните участници в първите турнири на Стария континент. С години обаче появяването им на финали става все по-рядко. И макар това да е 14-ото им участие, то е едва петото от 1979 г. насам. 

Белгия не може да се похвали с особени успехи във волейбола. Най-доброто класиране на тима е петото място на еврофиналите в Италия през 1948 г. Тогава обаче участват само шест отбора. 

"Червените дяволи" имат още едно шесто и две седми места, а при другите си появявания не са влизали в Топ 10. Но преди две години оставиха добри впечатления с играта си и със седмата позиция заслужиха директна квота за шампионата в България и Италия, без да минават квалификации. 

На този шампионат белгийците ще са в Група С, мачовете от която ще се играят във Варна. В тяхната компания са още Полша, Беларус и Словения, а предпоставките за още един добър форум за тима са налице.