Президентът на Международната федерация по волейбол Ари Граса бе удостоен с най-високата титла на Националната спортна академия „Васил Левски“ – "Доктор Хонорис Кауза", предава сайтът на волейболната федерация. 

Тържествената церемония се състоя тази сутринта в Аула Максима на столичното учебно заведение, а сред специалните гости бяха министърът на спорта Красен Кралев, президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров, вицепрезидентите на БФВ Петър Кънев и Иван Тодоров, гененералният секретар на БФВ Станислав Николов, олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, вицепрезидентът на БОК Йорданка Благоева, редица волейболни величия, сред които и световната легенда и член на Залата на славата Димитър Златанов. Орденът на 72-годишния бразилец бе връчен лично от ректора на НСА доц. д-р. Пенчо Гешев. 

След края Ари Граса, който е юрист по образование и бивш национален състезател по волейбол на Бразилия през 60-те и 70-те години на ХХ век, изнесе лекция пред пълните трибуни на залата, в която основна тема бе развитието на световния волейбол и неговото популяризиране в обществото.

„Преди да започна искам да кажа, че в Бразилия волейболът е спорт номер едно, защото футболът не е спорт, а религия. За мен е огромна чест да поздравя всички присъстващи в залата. Настоящи и бивши играчи, спортни съдии и всички олимпийски медалисти, които дойдоха тук да ме почетат. Благодаря ви. Изключително съм горд, че получих титлата "Доктор Хонорис Кауза“, бяха първите думи на Ари Граса.

Ари Гарсия бе удостоен със званието "Доктор Хонорис Кауза" на НСА

източник: www.volleyball.bg

„Безспорно спортът е много важна част от живота. За това бих искал да подчертая неговата социална, здравна и образователна роля. Затова виждам нашата мисия в две направления. Да предложим възможности и иновации. Иновациите са за държавите, които имат добре развита спортна система, за да продължат напред, а възможностите са всички останали държави, които сега прохождат и трябва да им дадем шанс да открият ценностите на спорта. Волейболът е семеен спорт и е наш дълг да го направим достъпен за всички.

Трябва да вкараме волейбола в средното образование. Наша мисия е дадем достъп на всички и най-вече на момичетата и подрастващите. Световната федерация по волейбол е навсякъде. Тя е в Африка, Азия, Южна Америка. Ние сме на всякъде, за да прокарваме нашата мисия“, заяви президентът на международната федерация.

Ари Граса не пропусна да коментира и страхотния успех на мъжкия ни национален отбор, който късно снощи срази Германия с 3:0 и се класира на 1/2-финал на Евроволей 2015. Пред пълните трибуни в столичната „Арена Армеец“ волейболистите на Пламен Константинов не оставиха никакъв шанс на „бундестима“ и си уредиха среща в спор за място на финала с шампиона от Световната лига Франция.

„Искам преди да кажа какво мисля за снощната победа на България, да кажа какво мисля за хората тук в България. Чувствам се като у дома си. Сякаш съм в Бразилия. Хората са толкова мили, толкова добри. Много съм доволен и щастлив от това. Колкото до мача с Германия беше невероятно да видиш публиката как създава такава уникална атмосфера. Точно това ми напомня за Бразилия. Колкото до техническата част от двубоя, отборът на България бе изключително фокусиран през цялото време. Това ми направи най-голямо впечатление. Като цяло България има силен национален тим от много години, но сега наблюдавам, че те са фокусирани и вниманието им е изцяло съсредоточено върху това, което се случва на игрището. Така че, съдейки по това, България има голям шанс да играе на финал“, каза Ари Граса.

Ари Гарсия бе удостоен със званието "Доктор Хонорис Кауза" на НСА

източник: www.volleyball.bg

На въпроса какво мисли за организацията на шампионата до този момент Граса отговори така: „Трудно ми е да коментирам организацията на европейското, защото пристигнах в България вечерта. Това, което видях е невероятната публика и съм много доволен от българските фенове. Гледах мача снощи по телевизията и беше шоу. Броадкастинга бе на много високо професионално ниво. Може би след края на турнира ще дам по-обективно мнение и ще отговоря по-конкретно на въпроси свързани с това дали България може да приеме и Световно първенство“, завърши новият "Доктор Хонорис Хауза" на Националната спортна академия.

„Ари Граса се нарежда до имената на Хуан Антонио Самаранч, Жак Рох, Франц Бекенбауер, Сергей Бубка и Рубен Акоста, които също имат титлата "Доктор Хонорис Кауза" на НСА. България подкрепя напълно опитите на Международната федерация в лицето на Ари Граса волейболът да премине в група 1 на олимпийските спортове (в момента е в група 2), както и всички останали точки в програмата за управление“, заяви спортният министър Красен Кралев.

„Най-напред искам да благодаря на ръководството на Национална спортна академия, което разгледа много внимателно нашето предложение за удостояване  на д-р Ари Граса с почетното звания Доктор хонорис кауза. И това наше желание най-вече бе продуктивано от това, че д-р Ари Граса от дълги години е добър приятел на България и българския волейбол. Винаги сме срещали неговата подкрепа във всички инициативи, които да отредят на българския волейбол мястото, което му се полага – сред най-силните страни в света и в Европа. Радвам се, че това събитие става точно сега, когато българският отбор жъне успехи и показва, че в България волейболът е спорт номер едно. Радвам се, че имаме един много силен отбор, силен волейбол с безкрайно силен авторитет“, каза пък президентът на Българска федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров.

Полуфиналът на Евроволей 2015 България – Франция е в събота от 20:45 часа в „Арена Армеец“, а всички билети за двубоя вече са продадени.

Ари Гарсия бе удостоен със званието "Доктор Хонорис Кауза" на НСА

източник: www.volleyball.bg