Сензацията на Евроволей 2015 е факт! Световният шампион Полша отпадна на четвъртфиналите, след загуба с 2:3 гейма от състава на Словения с италианския селекционер Андреа Джани начело.

Поляците вече веднъж бяха победили този съперник в предварителната група във Варна и трябваше да минат през плейофите за място на четвъртфиналите, но със самоотвержена игра пречупиха класния си опонент.

Волейболистите на Полша допуснаха изоставане с 0:2 гейма, но изравниха до 2:2, подкрепяни от ентусиазираните си фенове в Арена Армеец.

Словенците тръгнаха много уверено и взеха първия гейм с 25:17 точки. Играта на Полша не спореше и във втория, в който волейболистите водени от треньора Стефан Антига загубиха с 19:25 точки и така при 2:0 за Словения световният шампион се оказа притиснат до стената.

Поляците се хвърлиха максимално в третата част, за да се спасят от изненадващо ранно отпадане и задържаха преднина от 3-4 точки преди да допуснат изравняване за 22:22 точки. Полша обаче не допусна срив и намали на 1:2 след 25:23 точки в този гейм.

Последва убедителен четвърти гейм, в който воденият от треньора Андреа Джани състав на Словения не успя да спре съперника и  поляците затвориха частта при 25:19 точки.

Словенците излязоха крачка напред в тайбрека, повеждайки с 8:5 точки. Полша намали до 8:9, изравни при 12:12 и след инфарктно разиграване дръпна с 14:13 точки. 

Тимът на Словения обаче не бе готов да се предаде и изравни за 14:14 и поведе с 15:14 точки. Секунди по-късно сензацията бе факт и Словения спечели гейма с 16:14, а с това и мача с 3:2 гейма.

Словения ще играе на полуфиналите в събота с победителя от двойката Русия - Италия.