Световният номер 2 Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите на тенис турнира в Барселона, след като надигра своя сънародник и добър приятел Давид Ферер в два сета – в отделните части 6-3, 6-3.

Двубоят започна с дълъг първи гейм, който премина през няколко равенства, но в крайна сметка действащият шампион удържа подаването си. Надал търпеливо изчака мига си и въпреки че не бе убедителен на собствено подаване, проби съперника си в шестия гейм и до края не допусна връщане на брейка.

Във втория гейм 17-кратният шампион в турнирите на Големия шлем започна с пробив, но малко след това последва прекъсване на играта заради дъжд. След подновяването й Ферер върна пробива, но допусна моментален рибрейк и въпреки че се бори докрая и спаси три мачбола, преклони глава пред Краля на клея.

Това бе 26-та победа за Надал в съперничеството между двамата, а испанският Матадор продължава похода си към безпрецедентната 12-та титла в Барселона. Негов съперник в спор за място на полуфинала ще бъде побдителят от двубоя между Ян-Ленард Щруф и Стефанос Циципас. Ферер пък по-рано обяви, че ще прекрати своята кариера след края на предстоящия турнир в Мадрид, който ще се проведе между 5-12 май.

По-рано Доминик Тийм също се класира за четвъртфиналите след успех над друг испанец – талантът Жауме Мунар в два сета – 7-5, 6-1. На 1/4-финала той чака победителя от сблъсъка между Беноа Пер и Гуидо Пея. /БГНЕС