Рафаел Надал сподели пред Tennis World, че напълно разбира решението за отмяната на Mutua Madrid Open. Мастърсът в испанската столица трябваше да се проведе от 14 до 20 септември, но надпреварата бе отменена заради внезапният скок на броя на заразените с Covid-19 в региона на Мадрид.

„Здравната ситуация в момента прави много трудно провеждането на турнир от такъв ранг, където играят тенисисти от цял свят, много от които в случая щяха да пристигнат от US Open. Положението с вируса в Испания все още не е напълно овладяно, така че трябва да бъдем търпеливи и да видим как ще се развият нещата“ сподели 5-кратният шампион на Mutua Madrid Open.

„Турнир от подобен мащаб не се организира от днес за утре. Напълно разбирам, че от финансова гледна точка провеждането на турнир в такава обстановка – без фенове по трибуните и с всички ограничения, които трябва да се спазват – би било истинска катастрофа за организаторите“ каза още Надал.

Макар да е разочарован, че няма да играе пред домашна публика, Матадора е убеден, че взетото решение е правилно. „Трябва да се мисли за всички – за играчите, за организаторите и за града като цяло. Ако в хода на турнира бяха регистрирани случаи на заразени играчи, нещата щяха да се развият много зле. Смятам, че това бе много разумно решение“ завърши рекорьорът по титли на Ролан Гарос.

След отмяната на турнира в Мадрид единственият Мастърс на клей преди Ролан Гарос в календара на ATP вече е този в Рим. Надал обаче заяви, че не е напълно сигурен дали ще излезе на кортовете на "Форо Италико".