Кариерата на Рафаел Надал е белязана не само от куп успехи, но и от редица сериозни контузии. Известният френски остеопат д-р Бенжамен Илуз, който е ръководил лечението на някои от травмите на Матадора, сподели, че много лекари са били скептични относно реализацията на Надал като тенисист.

„Има хора, които изпитват огромна болка, но успяват да изглеждат така, сякаш всичко е наред. Ако оценим интензитета на болката по десетобалната система, то за повечето хора сериозна болка е 3 от 10, докато за Надал е 7 от 10. Той играе до момента, в който тялото му вече наистина не му позволява да продължи“ каза Илуз в интервю за подкаста на френския журналист Тибо Веризиан.

„Надал се оттегли от първия си Ролан Гарос заради фрактура на стъпалото – проблем, който го измъчваше дълго време, когато беше млад. Аз, в качеството си на здрав човек, прилагам постепен натиск върху стъпалото си и спирам в момента, в който започна да усещам болка. Докато Рафаел е играл с тази травма в продължение на повече от година“ каза още Илуз.

„Надал започна да изучава тялото си много по-старателно в сравнение с ранните етапи от кариерата си и това е една от основните причини за успехите му през последните години. Сега няма да го видите да получава крампи на пресконференции след мач и да се свлича на стола, както се е случвало преди“ споделя още известният лекар.

„Сега той играе много по икономично и подбира по-внимателно турнирите, в които участва. Това му помага да продължава да се представя на много високо ниво дори на тази възраст и след всичките тези травми. Рафа е изключително силен психически. През годините много лекари му казваха, че с такива контузии няма как да се реализира като професионален тенисист и травмите ще провалят кариерата му, но той опроверга всички тях“ завърши Илуз.