Любителите на тениса ще могат да се насладят на истинска класика във финала на турнира на клей в Рим от сериите "Мастърс", след като за участие в него се класираха Новак Джокович и Рафаел Надал.

След като испанецът стори това в ранния съботен следобед, побеждавайки Стефанос Циципас от Гърция, във вечерната сесия бе ред и на поставения под номер 1 сърбин да си осигури място в мача за титлата. Това стана след труден успех с 6:3, 6:7(2), 6:3 над аржентинеца Диего Шварцман.

Джокович изигра солиден първи сет, в който се възползва от проблемите на съперника си на начален удар и след 36 минути игра откри резултата.

Много по-интересна бе втората част, в която в един момент двамата си размениха четири последователни пробива, като при последния от тях Шварцман имаше възможност да сервира и за сета, но не успя да го спечели. Така се стигна до тайбрек, в който Джокович взе подаванията си, за да поведе с 2:1 точки, но след това Шварман направи серия от 6:0, с която затвори сета.

В решителната трета част сърбинът се върна на нивото си на игра от първия сет и направи пробив още с първата си възможност в шестия гейм, което в крайна сметка му бе и достатъчно за победата.

Финалът между Надал и Джокович е от 17:00 часа днес.