Гаел Монфис вече е част от втория кръг на Ролан Гарос. Французинът не започна по най-добрия начин  новия сезон, като дотук имаше само един успех от началото на годината. 

Монфис обаче пристигна с високи амбиции в Париж и готов да зарадва своите сънародници. Поне в първия кръг нещата за 34-годишния ветеран се получиха, като той успя да се справи със съпротивата на Алберт Рамос Виньолас в 4 сета. 

В отделните части: 1:6, 7:6, 6:4, 6:4. Световният номер 15 призна след срещата, че тази победа е изключително важна за него и не пропусна да благодари на френските фенове. 

„Чудесно е да играеш пред публика. Толкова работих и се трудих точно заради такива моменти. Мисля, че това е безценно, да усещаш подкрепата и любовта на хората и да се наслаждаваш на всеки миг. Феновете са с основна заслуга, за да спечеля мача си, защото те ми даваха енергия, аз наистина се забавлявах. Не беше лесно, но всичко си струва, когато чуеш как скандират името ти и се пеят песни в твоя чест. Зареждащо е и съм толкова благодарен, че отново мога да изпитам всички тези емоции. Семейството ми също беше на трибуните, моите родители, братята ми, тяхната подкрепа е невероятна. Гледам мач за мач и искам да опитам да се представя по достоен начин“, каза Монфис.