Бившата №1 Мария Шарапова продължава със задълбочаване на кризата в играта си. Рускинята отпадна още в първия кръг на Откритото първенство на Австралия от хърватката Дона Векич с 3-6, 4-6.

По този начин след приключване на турнира Шарапова ще напусне топ 350 в световната ранглиста.

Рускинята имаше своите шансове и в двата сета, но ги пропиля и си тръгва безславно от Мелбърн. 19-ата поставена поведе с 5-1, но носителката на три тили от Големия шлем бе близо до изненадващ обрат в откриващата част.

При 3-5 Шарапова получи възможност да заличи и втория пробив разлика, но не я реализира и Векич поведе с 6-3 при първия си сетбол.

Във втората част пък хърватката изостана с 1-4 след пробив на Мария на 15 в четвъртия гейм, но записа впечатляващ обрат, печелейки геймовете до края на срещата, за да се класира за втори кръг.

Там Векич ще срещне Ализе Корне или Моника Никулеску.

По същото време чехкинята Каролина Плишкова нямаше проблем с Кристина Младенович побеждавайки я с 6-1, 7-5 за по-малко от два часа.

Междувременно казахстанката Елена Рибакинa надигра Бернарда Пера с 6-3 6-2 за малко повече от час и ще се изправи срещу Александра Саснович или Гретже Минен в следващия си двубой от турнира.

10-ата поставена Мадисън Кийс пък се нуждаеше от по-малко от час, за да отстрани Дария Касаткина с 6-3 6-1 и да си осигури среща с Магда Линет или Аранча Рус.