Арина Сабаленка продължава по впечатляващ начин защитата на трофея си от Аустрелиън Оупън. Във втория кръг на надпреварата тя се справи с 16-годишната квалификантка Бренда Фрухвиртова - 6-3, 6-2.

Доскорошната номер едно в света изнесе поредния си моноспектакъл на корта в Мелбърн, като в крайна сметка се нуждаеше от малко над час игра, за да се класира за третия кръг от надпреварата, където ще срещне една измежду Ребека Масарова и Леся Цуренко.

Стартът на двубоя се оказа доста колеблив за беларуската, която макар и първа да се сдоби с пробив аванс, то далеч не убеди с представянето си, което бе изпълнено с неточности и именно това предостави възможност на квалификантката светкавично да заличи пасива си, осъществявайки рибрейк. Впоследствие чешката тийнейджърка впечатли със способността си да остава равностойна на фаворитката пред мощната канонада по посока половината ѝ от корта, но в дългосрочен план защитата на Фрухвиртова се пречупи и втората поставена в схемата записа откриващия сет срещу името си.

Придобила инициативата в сблъсъка, действащата шампионка побърза изцяло да прекърши надеждите на световната №107, след като наложи волята си в разиграванията и започна да пласира уинър след уинър, излизайки напред в резултата с предимство от двоен пробив. Оттам насетне Сабаленка се погрижи на собствено подаване да превърне остатъка от двубоя във въпрос на чиста формалност и записа деветата си поредна победа в Мелбърн.

Американката Коко Гоф също продължи в третия кръг след победа над сънародничката си Каролайн Доулхайд със 7-6(6), 6-2. Доулхайд сервира при 6-5 за успех в първия сет, но тогава пълен контрол върху мача установи шампионката от Откритото първенство на САЩ миналата година.

"Беше наистина трудно. Ако й дадеш къса топка, тя те наказва, така ако можеш да се върна, бих променила това", каза Гоф след победата.

В следващата фаза Коко Гоф ще се изправи срещу друга американка - Алиша Паркс, която се класира за този кръг за първи път в кариерата си след успех над №32 в ранглистата - канадка Лейла Фернандес.