Старата максима гласи, че отмъщението е ястие, което се сервира студено. Е, Кей Нишикори чака четири години, но сервира своето отмъщение на Марин Чилич на US Open. Японецът надделя в епичния 1/4-финал с 3:2 сета и така си върна за загубения финал от същия съперник през 2014 г. на същия корт. 

Е, тогава залогът беше титлата, а хърватинът спря японския си опонент да стане първият азиатец с триумф на турнир от Големия шлем. Но и сега със сигурност успехът му е ценен, особено като се има предвид, че двамата изкараха на корта над четири часа. 

В крайна сметка успехът дойде с 2:6, 6:4, 7:6, 4:6, 6:4 за Нишикори и той си уреди среща с Новак Джокович на полуфиналите. Именно на тази стъпка от турнира преди четири години японецът беше големият победител и стигна до първия си и засега единствен финал на Големия шлем. И ще се надява да повтори постижението си четири години по-късно. 

Двамата направиха зрелищен сблъсък, в който имаше и редица обрати. В първия сет изглеждаше, че Чилич ще вземе лесен успех. Той сервираше добре, опонентът му имаше проблеми и след два пробива записа частта на сметката си с 6:2. 

Всичко вървеше по мед и масло за хърватина и във втората част. В нея той дръпна с пробив за 4:2 и когато трябваше да го затвърди и да поведе битката по пътя към победата, се пропука. Нишикори веднага върна пробива и пречупи съперника в този сет. Веднага азиатецът реализира и втори пробив, затвърди го и след четири поредни гейма на сметката си изравни за 1:1 след 6:4. 

Страхотната му серия продължи и в началото на третия сет, като поведе с 2:0 с пробив в него, но поредицата му от шест гейма беше спряна. Нишикори трябваше впоследствие да се спасява на два пъти от възможности за пробив и успя, но капитулира в осмия гейм и резултатът стана 4:4. 

Последваха безкомпромисни сервис-геймове и за двамата, за да се реши всичко с тайбрек. В него от 12 реализирани точки, цели 7 бяха минипробиви и в крайна сметка с един повече се оказа японецът, за да надделее със 7:5 и да дръпне с 2:1 сета. 

Но Чилич не се предаде. В четвъртия сет той имаше пвоечето възможности да извоюва успеха и в крайна сметка реализира единствения пробив в него в седмия гейм. Затвърди го, а малко по-късно на свой сервис затвори частта на сметката си при 6:4 и всичко отиде в решаващ пети сет. 

В него Нишикори изглеждаше по-концентриран и натискаше повече за успеха. Той поведе с пробив за 3:1 и докосваше крайната победа, но Чилич още веднъж намери сили и се върна в мача с пробив при 3:4 и впоследствие изравни за 4:4 на свой сервис. 

Но японецът не се пречупи, проби в последния възможен момент отново и реализирайки още първия си мачбол записа петсетовата победа в този истински маратон и продължава да мечтае за титлата в US Open. До нея му остават още две стъпки, макар и най-тежките и най-големите.