Роджър Федерер отпадна на осминафиналите на US Open, след като бе елиминиран от Джон Милман. Австралиецът постигна най-големия успех в своята кариера, след като се наложи с 3:6, 7:5, 7:6(7), 7:6(3) срещу световния номер 2 в тениса. За швейцареца това е първо поражение в Ню Йорк срещу играч извън първите 50.

Милман не само за първи път се класира за четвъртфиналите на US Open, където ще се изправи срещу Новак Джокович, но също така за първи път постигна успех над тенисист от топ 10.

Двубоят започна изключително обнадеждаващо за Федерер, който направи ранен пробив за 2:0 и спечели първия сет с 6:3.

Във втория сет Федерер осъществи нов пробив за 3:2, но в решаващия гейм, в който швейцарецът сервираше за затварянето на сета допусна пробив и се стигна до равенство 5:5. Световният номер 2 водеше с 5-4, 40/15 на собствен сервис и бе само на точка от два сета преднина, но допусна два поредни пробива, за да загуби втория сет с 5:7. Швейцарският маестро имаше проблеми с непоносимата влажност в Ню Йорк, докато Милман бе солиден от основната линия. 

В третия сет се стигна до тайбрек, в който Милман успя да запази своята концентрация и да спечели с 9:7 точки и по този начин да вземе частта със 7:6.

В третия сет двамата си размениха по един пробив, но отново се стигна до тайбрек, в който Федерер допусна много непредизвикани грешки и това позволи на Милман да спечели със 7:3 точки и да затвори мача със 7:6.

По този начин 37-годишният Федерер се прости с мечтите за шеста титла от „Флъшинг Медоус“, а Милман достигна първия си четвъртфинал в турнири от Големия шлем, където ще се изправи срещу Новак Джокович, който победи португалеца Жоао Соуса с 6-3, 6-4, 6-3.

В другия четвъртфинал от долната половина на схемата ще се срещнат Кей Нишикори и Марин Чилич. Двамата постигнаха чисти победи съответно над Филип Колшрайбер и Давид Гофен.