През февруари тази година Данийл Медведев спечели четвъртата титла в кариерата си на Sofia Open в столичната „Арена Армеец”. Въпреки че бе в елитната компания на Стан Вавринка, Гаел Монфис, Роберто Баутиста Агут, Стефанос Циципас и Карен Хачанов, московчанинът си проправи път до финала, където надигра унгареца Мартон Фучович.

Този триумф на българска земя подейства като трамплин за 198-сантиметровия полуфиналист в Ню Йорк. Последва серия от 2 полуфинала (Ротердам и Монако) и финал (Барселона). След това настъпи спад и 5 последователни поражения преди отново да възвърне устрема си.

След Уимбълдън, където отпадна в трети кръг, Медведев се възроди и е най-постоянният състезател в тура, постигайки 18 победи от 20 мача до момента. В тях влизат финали във Вашингтон и Монреал, титла в Синсинати и полуфинал на „Флашинг Медоус”. Той е и едва вторият тенисист през тази година, който е побеждавал повече от веднъж световния №1 – Новак Джокович (в Монако и Синсинати). Другият е Роберто Баутиста Агут (Доха и Маями).

След края на Уимбълдън противоречивият гигант дебютира в топ 10, а първата му титла от Мастърс сериите, която завоюва в Синсинати над Давид Гофен му гарантира пробив до петата позиция.

Сега, под светлините на прожекторите, софийският шампион записва най-добрите си резултати на Голям шлем. Първо с класирането си за четвъртфиналите, а впоследствие и подобрявайки това постижение, сломявайки съпротивата на шампиона от 2016 година – Стан Вавринка. Нещо повече – този резултат го класира за Финалите на АТП през ноември, където ще прави компания на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, които са единствените други, гарантирали си участието в Лондон до момента.

От миналия сезон в Санкт Петербург досега, Медведев е спечелил 13 поредни четвъртфинала. От началото на турнира е загубил 4 сета (по един във втори, трети кръг, 1/8-финал и ¼-финал).

Интересен факт е, че за първи път от 2010 година насам Русия има представител в тази фаза на Голям шлем. Тогава именно в Ню Йорк Михаил Южни прави фурор като този на сегашния си сънародник. В допълнение към това е и най-младият полуфиналист на US Open през последните 9 години, изравнявайки рекорда на Новак Джокович, който на 23 игра финал на същото място.

Към днешна дата московчанинът е с най-много победи от всички в тура - с 49. Втори е Рафаел Надал с 45, а трети – Роджър Федерер с 43.

По-наблюдателните биха могли да забележат някой прилики със сезон 2017 на Григор – титла в София, Синсинати и дебютно класиране на Финалите на АТП, ознаменувано с краен успех. Дали съдбата ще реши да си направи интересна шега и сценарият да се повтори? Ще разберем след малко повече от 2 месеца.