Най-добрият български тенисист в историята – Григор Димитров записа най-значимата победа в кариерата си до момента, побеждавайки рекордьора по титли от Големия шлем – Роджър Федерер на ¼-финалите на US Open рано тази сутрин. Успехът е първи за хасковлията над швейцареца, но именно той беляза някои знакови постижения, които заслужават внимание.

Getty Images/Gulliver
78 снимки

Григор е най-ниско ранкираният състезател, достигнал до ½-финал на турнир от Големия шлем (извън US Open) от Райнер Шутлер насам, който през 2008 година стига до тази фаза на Уимбълдън като 94-и в света. В Ню Йорк за последно това е правено от петкратния шампион – Джими Конърс през 1991 година, когато е на 39 години и заема 174-ото място в световната ранглиста.

Гришо спечели десетия си петсетов двубой на една от 4-те най-големи тенис сцени в света. Загубил е 7, а в Ню Йорк вече е със съотношение 2 победи и 2 загуби.

28-годишният ни състезател вече е стигал до ½-финал на 3 от 4-те Шлема: Australian Open 2017 (поражение от Рафаел Надал), Wimbledon 2014 (загуба от Новак Джокович), а сега и в Голямата ябълка, където записва най-добрата си серия, тъй като до момента усилията му бяха стигнали само до два осминафинала (2014 и 2016). Този път шансът за първи финал на мейджър турнир е най-голям, тъй като в петък ще се изправи срещу руснака Данийл Медведев, срещу когото има една победа и една загуба.

Григор Димитров се класира на полуфинал за първи път от април миналата година, когато загуби на тази фаза от Рафаел Надал на Мастърса в Монте Карло.

За последно българинът е бил толкова ниско в ранглистата (78-и) на 4 юни 2012, когато заемаше 87-ото място. От понеделник ще бъде 25-и, ако загуби срещата си с Медведев. При победа ще се изкачи до 16-ото място.

Преди началото на двуседмичния маратон във „Флашинг Медоус” нашият представител имаше само 1 победа в последните си