Американското издание New York Times припомни историята на една от най-талантливите тенисистки на България - Сесил Каратанчева.

Десет години след като хвърли бомбата на Ролан Гарос и изхвърли Винъс Уилямс от турнира за място в четвъртфинала, Сесил отново е на кортовете в Париж, и представлява родината си.

Само на 15, Каратанчева постигна най-големия си успех на Ролан Гарос, а сега не осъзнаваше, че са изминали 10 години, преди NY Times да й напомни.

"О, уау, 10 години - вече са минали 10 години?," учуди се тя. "Когато идваш всяка година, все едно е минал само един миг. Все едно е било вчера, когато играех още при подрастващите."

Изданието припомня, че Каратанчева има остър език, в момента с обеца на него, допълва авторът, и често използва този език, за да хвърля смут.

"Бях много млада, самоуверена, не се замислях много. На 15 и половина, си бях изгряваща звезда. Излязох от подрастващите като №1, и така просто вървиш по течението, все едно там си ти е мястото, без да се чудиш за нещо. Сега е по-различно. Сега съм по-зряла, и след като имаш перспектива, знаеш кое си направил добре, и кое - не. Знаеш, че в тениса е пълно с върхове и спадове, и затова се наслаждаваш на момента, защото утре може изобщо да не си тук," разказва Сесил.

Каратанчева пропусна доста, след допинг скандала от 2005-та, и наказанието си от две години. Тя се оправда с бременност, след като в пробата й бе открит нандролон, но нещата бяха раздухани до краен предел.

"Личният ми живот бе изваден на показ и размятан насам-натам. Мисля, че ме съдеха прекалено сурово. Не смятам, че най-големият проблем на 21-ви век е бременността сред тийнейджърките. Смятате ли, че бих провалила личния си живот, измисляйки си подобно оправдание?! Не мисля," споделя Каратанчева. "Бях третирана като възрастен, и наказана с максималната санкция. Това бе най-тежкото."

Сесил признава, че не е била готова за живота. "Да излизам с приятели, по купони, за мен това бе най-голямата свобода. Да стоя до късно и да не трябва да си лягам в 8.30, за мен това бе бунтарство. Но накрая си платих цената. Винаги се плаща цената накрая," отбелязва тя.

Въпреки всичко, Сесил никога не губи вярата. "Ще се върна. И завръщането ми ще бъде гръмотевично," обеща тя още когато бе наказана.

Каратанчева добавя, че се е самосъжалявала точно три дни, преди да поднови тренировки. След като се завърна на корта, и отне цели четири години и половина, да пробие в Топ 100.

След като премина във втори кръг на Ролан Гарос обаче, Сесил вече си осигури мястото в стотицата, за трети път в кариерата си.

"Паднах и се изправих, мисля, че това е важно в живота. На 25 съм, и мисля, че на моята възраст, повечето момичета тепърва ще се изправят пред трудностите, през които аз вече отдавна съм минала. Опитът е безценен, в крайна сметка. Вече съм видяла и доброто, и лошото в живота, така че не мисля, че има нещо, за което не съм подготвена вече," завърши Сесил.