Мачът между Григор Димитров и Давид Гофен от четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън ще се превърне на практика в исторически. Той ще пренапише историята или на белгийския мъжки тенис, или на българския въобще. 

Победителят ще запише името си в златните букви на тениса в родината си. Ако победи, Давид Гофен ще стане първият белгиец, който играе на полуфинал на турнир от Големия шлем от 1925 г. насам. 

Какво трябва да знаем за следващото препятствие пред Гришо?

Влияят ли връзките на представянето на Гришо?

Гришо е на четвъртфинал в Мелбърн!

За последно това стори Жан Ваше през 1925 г., когато стигна полуфиналите на Ролан Гарос, когато обаче турнирът не е в т.нар. "оупън ера". Иначе Гофен вече изравни постижението на сънародника си от два четвъртфинала на турнири от Големия шлем.

Белгия обаче има далеч по-големи триумфи в женския тенис и съперникът на Григор Димитров ще трябва да се постарае много повече, за да стигне до постиженията на Ким Клайстерс и Жюстин Енен. Двете имат общо 11 трофея от най-престижните турнири в света на тениса. 

Дългият път на Гришо към върха

Григор: Просто съм щастлив и се радвам на успеха

Затова далеч по-значимо ще е евентуалното постижение на Гришо. Защото, ако стигне предпоследното стъпало в Мелбърн, той ще изравни рекорда на най-успешната българска тенисистка Мануела Малеева с два полуфинала на турнири от Шлема. 

Тя е постигала това през 1992 и 1993 г., когато игра в тази фаза на US Open. Григор има досега един полуфинал на Уимбълдън през 2014 г. и се е устремил със страшна сила към изравняване постижението на най-голямата сестра Малеева. 

Ако победи Гофен, нашето момче ще запише и десетата си поредна победа, като това ще е най-дългата серия в кариерата му. Битката между двамата е в сряда, като точният час ще стане ясен във вторник.