Мнозина тръгнаха да отписват Роджър Федерер след първите два кръга на US Open, когато загуби по един сет от непоставени съперници. Но Маестрото показа, че слуховете за слабата му форма са силно преувеличени. И от класата му си изпати жестоко британецът Дан Еванс. 

Швейцарецът даде общо само пет гейма на съперника си в мача помежду им от третия кръг. И след 6:2, 6:2, 6:1 стана първият класирал се за 1/8-финалите на последния за годината турнир от Големия шлем и показа, че няма да се предаде лесно, въпреки че вече е на 38 години. 

На практика в този мач нямаше никаква интрига. В първия сет силите бяха изравнени до 2:2, след което последваха четири поредни гейма с два пробива за бившия номер едно. Във втората част нямаше особена промяна и пак пробивите бяха два на сметката на Маестрото, който загуби общо само шест (!) точки на свой сервис в тези две части. 

Третият сет започна обещаващо, след като Федерер направи пробив, но Еванс успя да го върне. И когато всички се надяваха британецът да живне и да покаже класа, беше отнесен с бруталната наказателна акция на петкратния победител в Ню Йорк. 

Маестрото затвори мача след 6:1 в своя полза, а двамата престояха на корта рекордно кратките 77 минути. В третия кръг бившият номер едно в света ще срещне победителя от мача между Давид Гофен и Пабло Кареньо-Буста.