Съдията Деймиън Щайнер, който ръководеше епичния финал на Уимбълдън в средата на миналия месец между Роджър Федерер и Новак Джокович, е освободен от длъжност. Правата на рефера са спрени заради поредица от интервюта в родината му Аржентина, които той е дал без разрешението на АТП, информира New York Times.

Аржентинецът е със спрени права от 15 август и към момента не е намерен за коментар по случая.

Това поставя допълнителен натиск и напрежение върху останалите арбитри в професионалната верига, след като само преди дни стана ясно, че техният колега – Карлос Рамос, който води миналогодишния дамски финал на US Open между Серина Уилямс и Наоми Осака, получи забрана да ръководи двубои на американката. Причината е, че по време на въпросния мач бившата №1 в света вдигна огромен скандал с Рамос, заради поредица нарушения на правилника от нейна страна и треньора й Патрик Муратоглу.

Както Рамос, така и Щайнер са с най-висок ранг и имат златни значки. Вторият не е изгубил статуса си, нито пък има изрична забрана за водене на срещи на турнирите от Големия шлем, но е изключен от тазгодишното издание в Ню Йорк.

Като част от договора си с Откритото първенство на САЩ, от АТП имат правото да изберат трима рефери за двуседмичния маратон. След като първоначално аржентинецът е бил в списъка, сега той ще бъде заменен от французина Рено Лихтенщайн.

Злощастният съдия е първият представител на Аржентина, който получава наряд за финал на Шлем и това предизвика интерес от медиите в страната му след Уимбълдън.

Според АТП обаче, Деймиън Щайнер не просто не е потърсил разрешение от супервайзорите в тура, но е прекрачил и границите на допустимото, дори ако бе получил позволение да дава интервюта.

„Много от съдържанието в интервютата му са в директно нарушение на стандартния протокол, според който официални лица трябва да се въздържат от коментиране на специфични инциденти или мачове, конкретни играчи, други арбитри или правила, в интерес на запазване безпристрастността през цялото време”, гласи становището на АТП, потвърждавайки освобождаването му след проведеното разследване.

В едно от интервютата той предлага серия от промени в правилата. Сред тях влизат налагане на ограничение в използването на кърпи по време на игра, премахване на правилото за докосване на мрежата при изпълнение на сервис и позволяването да се дават напътствия от треньорите по време на срещите.

В друг разговор той споделя, че е вярвал, че Федерер е щял да спечели титлата в момента, когато е разполагал с двете шампионски точки при свой сервис и 8-7 гейма в петия сет на историческия финал срещу Джокович.

Много от разкритията му са свързани и със собственото му минало. Той е бивш тенисист и студент по спортна журналистика, който е започнал кариерата си на рефер през 1994 година.


Автор: Александър Антонов