Петкратният победител на US Open Роджър Федерер не започна по най-убедителния начин участието си в тазгодишното издание на надпреварата. Бившият номер едно в света срещна затруднения срещу 190-ият в света индиец Сумит Нагал и загуби сет от него. В крайна сметка Маестрото надделя с 3:1 (4:6, 6:1, 6:2, 6:4) срещу него за два часа и половина на корта. 

Битката между двамата започна по направо фрапантен начин. Швейцарецът проби още в първото подаване на съперника, но допусна светкавичен рибрейк. И неочаквано за всички, беше пробит отново за 4:5, което позволи на индиеца да сервира за първия сет. Той се справи със задачата и поведе с 1:0. 

След това обаче Федерер бързо взе нещата в свои ръце. В следващата част отвя Нагал с 6:1, въпреки трудното ѝ начало. Впоследствие имаше нужда от цели седем сетбола на свой сервис, за да може все пак да я затвори с убедителен резултат. 

Третият сет беше далеч по-безоблачен за Маестрото, който отново направи пробив още в първия гейм, после стигна и до още един "контролен" в средата на частта и в крайна сметка затвори всичко при 6:2 в своя полза без много главоболия. 

В решителната четвърта част отново Федерер проби в първия гейм, но изпусна аванса си от пробив при 2:2. Швейцарецът обаче показа класата си и поведе с брейк светкавично за 3:2, задържа преднината си до края, когато сервира за мача. 

Там се стигна до 0:40, Нагал пропиля цели четири сетбола, но в крайна сметка бившият номер едно реализира още първия си мачбол и се поздрави с успеха в мача, който се оказа изненадващо труден за него. Във втория кръг той ще се изправи срещу босненеца Дамир Джумхур. 

Трудна задача срещу наглед лесен съперник имаше и другият именит швейцарец - Стан Вавринка. Той също не беше особено убедителен срещу играч извън Топ 100. Победителят в Ню Йорк от 2016 г. обаче се справи със 137-ия в света Яник Синер с 3:1 сета (6:3, 7:6, 4:6, 6:3) за близо три часа на корта и също продължава във втория кръг. 

Там ще се изправи срещу французина Жереми Шарди, надделял в петсетова драма над Хуберт Хуркач. Полякът спечели първата си АТР-титла само преди няколко дни, триумфирайки в Уинстън-Салем, но сега не успя да преодолее първия кръг на Флашинг Медоус. 

Най-високопоставената жертва в първия ден на първия кръг се оказа Фабио Фонини. 11-ият в света италианец не успя да се справи с мощните сервиси на Райли Опелка и склони глава след 3:6, 4:6, 7:6, 3:6, за да не може да преодолее старта на надпреварата.