В навечерието на Рождество Христово е един от най-светлите празници – Бъдни вечер.  Във всички православни църкви се отслужва Света литургия.
 
Според библейското предание на Бъдни вечер завършват родилните мъки на Дева Мария, които са започнали на Игнажден.

В различните краища на страната народът нарича деня Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. Той е посветен на дома, огнището, но и на предците.
 
Бъдни вечер е празник на семейството и е добре всички да са заедно. Подготовката за него започва отрано и трае няколко дни, за да се създаде приятната атмосфера.

Къщата засиява в коледна украса, а в центъра й е елхата. Освен че носи свежест, тя символизира плодородие и се вярва, че всеки член от семейството трябва да закачи на нея играчка. На върха на коледното дърво обикновено се слага звезда, която пък се асоциира с вечността.

24 декември е последният ден от втория по продължителност християнски пост - рождествения. Според традицията от Игнажден до Бъдни вечер се яде само растителна храна с олио. 

За Бъдни вечер се спазват редица традиции, обичаи и обреди. Сред тях е слагането на точно определен брой ястия на трапезата, изгарянето на бъдника, раздаването на празничната питка, чупенето на орехи. Всички тези ритуали са свързани с гадания и пожелания за здраве, късмет и берекет през следващите месеци.