Тази събота, 9 март, на Витоша ще се проведе петото поредно издание на атрактивната ски и сноуборд надпревара извън пистите, а именно „Витоша X Lines”.

По традиция събитието в дълбок сняг се провежда в района на Витошко Лале 2 и местността Резньовете и предизвиква десетки скиори и сноубордисти от цяла България. Състезателния склон е разнообразен и  включва стръмни участъци, скали и други интересни елементи, като е разделен на няколко зони с различна трудност.

До момента за участие са се записали над 70 човека, сред които много деца и младежи  готови да демонстрират уменията си, които при тях са все по-големи и все по-впечатляващи с всяка изминала година. Регистрацията за участие все още е активна на www.conceptcreative.org/xlines и всеки, които иска може да се включи.

Участниците в състезанието ще бъдат разделени на ски и сноуборд и в няколко различни възрастови групи – под 10 годишни, под 12 годишни, под 14 годишни, юноши, мъже и жени, а всички участници ще се борят за спечелването на чудесни награди любезно предоставени от партньорите на събитието -  магазини Стената, SLS и Doppel Herz.

Състезанието се провежда по правилата на Световния Фрийрайд  Тур, а участниците се оценяват по 5 основни критерии - трудност на линията, контрол, непрекъснатост, скокове и техника. Резултатът на всеки състезател се сформира въз основа на средно-аритметичната оценка на всички съдии, а победител става този с най-висок резултат.

Събитието е много атрактивно и може свободно да се наблюдава от зрители, като във финалната зона на състезателния склон има и специално обособена зона за публика. Награждаването на победителите ще се проведе следобед при хижа Алеко с много музика и добро настроение.