Лин Ю-Тин от Тайван и Юлия Шеремета от Полша ще се бият за олимпийската титла по бокс в категория до 57 килограма при жените.

Лин, която в полуфиналите отстрани българката Светлана Каменова, нямаше проблеми в полуфиналите срещу туркинята Есра Йълдъз Кахраман и я победи с пълно съдийско единодушие. И петимата съдии край ринга гласуваха и трите рунда от мача в полза на Лин, която на 28 години за пръв път достига до финал на Олимпиада.

Есра Йълдъз Кахраман

източник: Gulliver/GettyImages

Боксьорката от Тайван има две титли от първенства на Азия и три медала от световни първенства, но на последния шампионат на планетата в Ню Делхи през миналата година беше дисквалифицирана от Международната боксова асоциация (ИБА), тъй като направеният и тест е показал наличие на мъжки хромозоми. Допускането и до участие на Олимпийските игри предизвика напрежение между ИБА и МОК, както и коментари в пресата в цял свят.

Светлана Каменова

източник: LAP.bg

След края на мача Есра Йълдъз Кахраман в знак на протест показа с пръсти знака Х. За първи път това направи българската Светлана Каменова, която загуби от Лин Ю-Тин преди няколко дни. Действията на родната състезателка предизвика серия от коментари в световните медии, а сега примерът и бе последван и от турската боксьорка.

„Светлана свали ръкавиците си, посочи себе си и направи двукратно докосване на символа X с пръсти. Това беше очевидна препратка към нейните женски хромозоми", написа преди няколко дни авторитетното британско издание The Telegraph.