Олимпийският шампион Семен Новиков изрази своята огромна благодарност към всички, които са го подкрепяли по пътя към титлата на Игрите в Париж. Вълнението му от успеха беше осезаемо, когато сподели своите чувства и признания след триумфа.

„Аз бях европейски шампион, сега вече олимпийски. Още не мога да повярвам, чувствам го като откраднат медал“, заяви Новиков, който в момента е в еуфория след спечелването на златото.

Новиков подчерта как значението на медала се усилва, когато можеш да направиш почетна обиколка със знамето на родната си страна. „Винаги е чест за мен. Защо обичам златни медали? Защото само след като спечелиш можеш да направиш почетна обиколка със знамето на държавата, която представляваш. Усещах подкрепата на всеки българин. Радвах се, когато четох приятни думи от тях“, добави той.

Борецът не пропусна да благодари на всички, които са играли роля в успеха му. „Искам главно да благодаря на господин Гриша Ганчев и господин Данаил Ганчев, които ми дадоха втори живот в спорта. Искам да кажа „Благодаря“ на цяла България за този шанс, на Българска федерация по борба и лично на президента Христо Маринов. На националния отбор, треньорите, масажистите, спаринг партньорите. Искам да благодаря на своя клуб ЦСКА, където тренирам“, каза Новиков.

Той отправи специално послание към младите борци, които тепърва започват. „На момчетата, които започват да тренират борба - не се отказвайте след всяка трудност или загуба“, посочи шампионът.

Новиков завърши с лични думи на вдъхновение: „Бих казала на децата да не се предават. Аз имах много загуби, имах сериозни контузии. Винаги се връщах, но най-накрая спечелих. Да, загубих световното и европейското, но тренирах и вярвах в себе си. Най-главното е, че моят личен треньор повярва в мен и аз много му благодаря“.

„Още не знам как ще празнувам“, завърши Новиков