Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разказа за вълнението от предстоящите Олимпийски игри в Париж. Тя сподели отново, че състезателките ни са добре подготвени, но конкуренцията на Олимпиадата ще бъде много сериозна.

"Много е вълнуващо, защото Олимпиадата вече започва. Предстоят ни още тренировки до нашия старт и смятам, че ще бъдат много полезни. Олимпийските игри са мечтата на големите спортисти. Това е нещо изключително, случващо се веднъж на четири години. Там са великите спортисти, всички на едно място. Не може да си представите какво е чувството, да вечеряш със световноизвестните спортисти. Много е вълнуващо и наистина това е мечтата на един голям спортист - да отиде на Олимпийски игри и да даде най-доброто от себе си, за да вземе медал", започна Раева в "На Кафе" по NOVA. 

"Това е дългогодишен труд, спортистите са минали през много състезания. Научени са как трябва да се концентрират и да се справят с напрежението и вълнението, за да могат да дадат най-доброто от себе си. По това се работи от съвсем малки, стигнал ли си вече до Олимпийските игри, знаеш как да се справяш с напрежението", каза още тя.

"Това е най-желаният медал, олимпийският медал е мечтата на всеки спортист. Много са ни трудни, интересни и вълнуващи нашите съчетания. Показахме го през целия сезон тази година. Разбира се, нашите съперници също са с много силни композиции. Лично аз за първи път ще присъствам на състезание по художествена гимнастика с такава конкуренция. И в индивидуалното, и в ансамбъла, минимума от държави, които гледат към медалите са пет. Такава огромна конкуренция не е имало", допълни президентът на Българската федерация.

"Аз обичах много да се състезавам, за мен това беше като театрална изява. Не съм изпитвала страх. Просто чаках и нямах търпение да изляза на килъма, за да се състезавам. Понеже познавам момичетата много добре, моите думи към всяка са различни, според това коя от какво има нужда в този момент. Някои имат нужда от успокояване, други от нахъсване"

Единственото, което правя е, че работя. Умея да работя с хора, опитвам се да взимам възможно най-правилните решения. Умея да нося отговорност. Не знам защо изглеждам в лицето на хората толкова силна. Другото което е, че аз не се страхувам да правя това което обичам. Не се страхувам, когато падна, да се изправя. Не се плаша от неуспеха, приемам го като препятствие и благословия, която ще те изтласка нагоре. Това е верният път към постигането на мечтата. Голям мечтател съм", сподели още Илиана Раева.

"Като всеки спортист не искам да дърпам Дявола за опашката. Мечтая нашите момичета да са спокойни и уврени в силите си, за да покажат по най-добрия начин съчетанията си. Силна е конкуренцията, добре подготвени сме, но това е състезание. Нека всички българи да имат голям успех, да са здрави и да постигнат мечтите си", завърши тя с пожелание към всички български олимпийци. 

Повече чуйте във видеото.