Иконата в спортната гимнастика Симон Байлс оказа подкрепа на своята съотборничка Джордан Чайлс, след като тя бе лишена от олимпийския си медал от Париж 2024.

Решението, взето от Спортния арбитражен съд (КАС) и последвано от Международната федерация по гимнастика (ФИГ), измести американката на пето място, отнемайки ѝ бронза, спечелен от финала на земя.

Симон Байлс, която спечели среброто в този финал, говори за решението, предлагайки подкрепата си на гимнастичката, която вече се прибра в САЩ заедно с връчения ѝ на церемония бронзов медал.

„Съкрушени сме от решението на Спортния арбитражен съд относно съчетанията на земя. Контестацията за стойността на трудността на Джордан Чайлс на земя беше подадена добросъвестно и, вярвахме, в съответствие с правилата на ФИГ, че е гарантирано точно оценяване. По време на процеса на контестация Джордан беше обект на последователни, напълно неоснователни и изключително обидни атаки в социалните мрежи“, сподели Байлс.

„Нито един спортист не трябва да бъде обект на такова отношение. Ние осъждаме атаките и тези, които ги правят и подстрекават“, добави именитата олимпийска шампионка.

„Поздравяваме Джордан за това, че се държи почтено както в залата, така и извън нея, и продължаваме да стоим до нея и да я подкрепяме“, допълни Симон Байлс.

Бронзът от финала на земя за жени беше присъден след скандал за румънката Ана Барбосу, ​​след като Международната федерация по гимнастика (ФИГ) се съобрази с решението на Спортния арбитражен съд след жалба.

Решението дойде по-малко от 24 часа, след като КАС отмени контестацията, направена от треньора на отбора на САЩ Сесил Ланди по време на състезанието, което изкачи Чайлс на подиума. 

КАС постанови в събота, че обжалването от Сесил Ланди за добавяне на 0,1 точки към резултата на Джордан Чайлс, е извън 1-минутния прозорец, разрешен от ФИГ.

Специалната комисия реши, че жалбата на треньорката е дошла 1 минута и 4 секунди след публикуването на резултата. Затова след отмяната на контестацията Чайлс отива на пето място. Медалът ѝ обаче вече беше връчен. Състезанието приключи преди около седмица.