Животът подава поредното предизвикателство, ти поемаш топката, засилваш се към целта си и гоооол! Отдаден си на ежедневната игра на живеенето. Стараеш се да играеш честно, да водиш битките си почтено, да уважаваш противника, без да го подценяваш, да подкрепяш съотборниците си. Не искаш да спираш, искаш да побеждаваш, а дори когато падаш, се изправяш с достойнство. Такава е играта мъжете, на истинските шампиони – на онези със синя кръв, на анонимните, които ден след ден овладяват високите топки и превръщат критичните ситуации в свое предимство.

Да останеш на резервната скамейка не е вариант. Жадуваш да си редом с момчетата на игрището, да флиртуваш с момичета, да си сред приятели и публика. Но забравяш за себе си и собственото си здраве, пропускаш профилактични прегледи, пренебрегваш превенцията, неусетно допускаш слабостта и започваш да губиш мъжката си твърдост и животворната си енергия.

Представителите на силния пол страдат от чисто мъжки заболявания, които често започват безсимптомно. В много случаи мъжките болести остават незабелязани, докато не е станало късно и не прозвучи последният съдийски сигнал. За да има по-дълга игра и по-резултатни полувремена за всеки играч, мъжкото здраве се нуждае от редовно наблюдение и грижа.

Сред най-разпространените мъжки болести е ракът на простатата. Това онкологично заболяване е на второ място по честота при мъжете и е петият най-разпространен вид рак в световен мащаб. Статистическите данни сочат, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простатата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете.

В Европа всяка година от рак на простатата се разболяват 380 000 мъже, а близо 100 000 умират вследствие на болестта. По данни за Великобритания, докато бъде изигран един футболен мач, от рак на простатата умират двама мъже. В България с това заболяване годишно се диагностицират 4 256 души, а 1 119 не успяват да се преборят с болестта.

Както при много онкологични заболявания и при този вид рак няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Сред рисковите фактори за развитието на болестта са възрастта, семейната обремененост, околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на големи количества алкохол. Много често ракът на простатата се открива при профилактичен преглед при специалист уролог.

Месец ноември е избран за Световен месец за превенция на мъжкото здраве. Фармацевтичната компания „Астелас България“, в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД) и футболен клуб „Левски“, подкрепиха кампания „Заедно срещу рака на простатата“ с информационни и образователни статии, видеоклипове и мотивиращи послания, чиято цел е да провокира и напомни на мъжете да се грижат за здравето си и да не пропускат профилактични прегледи. За да участват в емоционалната игра на живеенето пълноценно. За да обърнат резултата в полза на хората. За да можем този път да кажем 1:0 за живота.