Турнир "Академик" дава старт на лекоатлетическите състезанията в България в олимпийската 2021 година. Юбилейното 50-о издание на надпреварата ще се проведе на 16 януари (събота) в зала "Асикс Арена" в София от 16:00 до 19:40 часа.

Директорът на състезанието и президент на СКЛА "Академик" Христо Стоянов заяви, че на старт ще застанат 250 атлети в 19-те дисциплини на турнира за мъже и за жени и още пет за момчета, момичета, юноши и девойки, като участниците са подбрани по ранглиста.

Освен някои от най-добрите български атлети, в надпреварите ще има участници от Сърбия, Гърция и Кипър.

Състезатели от 67 клуба от цялата страна са подали заявки за участие, а състезанието ще бъде много динамично, като една от най-атрактивните дисциплини ще бъде смесената щафета 4х400 метра, която вече е олимпийска дисциплина.

Атлет на България за 2017 година Тихомир Иванов ще направи първия си старт за годината в скока на височина по пътя към олимпийската квота за Токио.

Инна Ефтимова, участничка на Олимпиадата в Пекин 2008, ще бяга 60 метра, а друг национал Георги Цонов, който се състезава на игрите в Рио 2016 на троен скок, ще се пробва на скок дължина.

Световната шампионка на троен скок за девойки под 20 години Александра Начева също ще бъде в сектора за скок дължина при жените. Десетки български национали от няколко възрастови групи ще мерят сили в зала "Асикс Арена" в събота.