Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) ще разчита на препоръките на работна група преди да вземе решение по въпроса за възстановяване на лиценза на руската федерация по лека атлетика. Това заяви президентът на ИААФ Себастиан Коу.

Работната група, начело с норвежеца Руне Андерсон, ще представи своя доклад пред ИААФ в началото на декември.

"Установяването на собствените ни критерии и процесът на оценка на техния напредък спомогнаха на леката атлетика през последните три години. Затова ще продължим да разчитаме на препоръките на работната група по въпроса за възстановяването на руската федерация, докато не сме напълно сигурни, че всички условия са изпълнени", заяви Коу.

ИААФ "има свои критерии" за възстановяване на руската централа, която беше наказана през 2015 година след появата на доказателства за целенасочена употреба на допинг в Русия в периода 2011-2015 година.

Затова наказанието на руската федерация остава в сила.

В четвъртък Световната антидопингова агенция (УАДА) взе решение да възстанови правата на руската антидопингова агенция (РУСАДА). Това е един от критериите за отмяна на дисквалификацията на руската федерация по лека атлетика. /БТА