Новият олимпийски стадион в Токио, Япония, който ще бъде построен за летните Олимпийски игри през 2020 г., може да бъде приватизиран след края им, съобщи в сряда японската агенция Киодо.

Такова решение може да бъде взето от правителството във връзка с желанието да се намалят разходите. Поддръжката на стадиона в добро състояние след игрите ще бъде отново за сметка на данъкоплатците, ако остане публична собственост. В момента правителството разработва проект от нулата за нова спортна арена, тъй като администрацията на премиера Шиндзо Абе трябваше да се откаже от първоначалния план, поради цената. Властите обещаха, че ще направят всичко възможно, за да се намалят разходите за спортното съоръжение.

Скандалът около изграждането на главния олимпийски стадион започна, след като редица японски архитекти и чиновници се обявиха срещу текущия проект заради високата му цена. Сложната конструкция на новата спортна арена в Токио бе в процес на проектиране от известния британски архитект от иракски произход Заха Хадид. Строителството, според проекта, би струвало най-малко 2 милиарда щатски долара, въпреки че първоначално тази сума бе значително по-малка. /ТАСС