Боряна Калейн е оптимист за представянето си на Световната купа по художествена гимнастика в Арена София, която стартира днес. Освен това тя не крие амбициите си за Олимпийските игри в Париж през лятото. 

"Смятам, че се намирам в много добра форма. Това беше последната ни тренировка, която ни беше много полезна, защото можем да си изпробваме терена, осветлението и като цяло до си представим каква ще бъде емоцията през следващите няколко дни. Както вече казах, в добра форма съм и очаквам да си изиграя съчетанията без грешки", сподели Калейн за БГНЕС.

Боряна е категорична, че участието й на международния турнир "Купа София" е в неин плюс: "Със сигурност се чувствам доста по-уверена, защото когато си имал едно международно състезание, всяко следващо е все по-леко. Откъм емоция, откъм сигурност на новите ми композиции. Стараем се да играем съчетанията максимално чисто. Етапът е много ранен. Важното е да сме във върхова форма в началото на август - за Олимпийските Игри. Това е нашата цел. Всеки един турнир трябва да е стъпка нагоре по пътя ни към Париж".

"От гледна точка на моето лично самочувствие, класирането винаги е важно. То е и заявка, че България е силна държава, която има претенции да печели медали всеки път на международната сцена. Но пак казвам, моята подготовка е съобразена с това да бъда в най-добрата си форма на Олимпиадата и на всяко едно състезание за мен е важно да показвам надграждане спрямо предишното", продължи Калейн.

За очакванията й от самите Игри в Париж тя обяви: "Дай Боже, златни медали! Всички на това се надяваме и работим за това".

Боряна Калейн

източник: БГНЕС

На питане ще окаже ли обаче влияние напрежението от очакванията за медали, с които са натоварени грациите ни, Боряна отговаря: "Когато човек се цели нагоре и иска да постига успехи, независимо от сферата, винаги има напрежение. Това е нормално и съпътства успеха. Въпросът е да се преборим с него, аз лично смятам, че можем да се справим с напрежението и въпреки него, да успеем".

"Имаме доста голяма конкуренция в момента в индивидуалното, въпреки че Русия и част от Беларус не участват активно. Германия, Израел и Германия са много силни претендентки за медалите. Не можем да си позволим да се отпускаме и да си почиваме", е мнението за Калейн за предстоящата Световна купа и надпреварата в Париж през август.

"Конкуренцията вътре в отбора също е много голяма. Всички сме много талантливи, имаме огромни възможности. Всичко опира до това кой ще си изиграе най-добре съчетанията. Това че сме няколко момичета, които имат шансове за медали хем носи напрежение, хем ни дава известно спокойствие, защото знаем, че България винаги ще бъде на върха", философски разсъждава Боряна.

Грацията ни се върна и на спечелената от нея абсолютна европейска титла в Баку 2023. Нещо, което българка не бе правила в многобоя от 29 години. "За мен този златен медал беше много важен, защото показах, че няма нищо невъзможно. Когато човек има някаква цел, независимо от цялото напрежение, ако той просто вярва в себе си и продължава да работи, може да успее".

Калейн не знае какво ще прави след Олимпиадата. "Не съм се фокусирала върху бъдещето си след Париж, защото не ми се иска да мисля за нещо друго, освен за Олимпийските игри. За мен това е най-важното в момента".

Боряна Калейн

източник: БГНЕС

"Много е хубаво да виждаш, че спортът се подкрепя и се цени от хората. Много съм благодарна, че има хора като тези от Фондация "Спорт в България", която да помага не само на нашия, но и други спортове, за да могат да имат необходимите материални условия и да могат да работят спокойно, за да си постигат резултатите".

Извън художествената гимнастика, тя харесва да гледа тенис и плуване. "Като цяло съм фен на всички спортове. Знам какво коства на всеки един професионален спортист, за да стигне до най-високото ниво. Възхищавам се и им се радвам всеки път, независимо дали успяват или не. Вдигането на тежести, боксът и борбата също могат да донесат медали за България от Олимпиадата. Не искам да пренебрегвам другите ни атлети, но това са спортове с огромни традиции, подобно на художествената гимнастика", завърши Боряна Калейн.