Световните шампиони в дисциплините хвърляне на копие Йоханес Фетер (Германия) и овчарски скок Екатерини Стефаниди (Гърция) спечелиха наградите за най-добри лекоатлети за 2017-а година по време на церемонията Голдън тракс в литовската столица Вилнюс. За изгряващи звезди пък бяха обявени шампионът на 400 метра с препятствия Карсетен Вархолм (Норвегия) и сребърната медалистка в скока на височина Юлия Лепченко (Украйна).

Европейската атлетика сложи край на активния сезон с атрактивна церемония в събота вечер, излъчвана на живо по местните телевизионни канали и в интернет на официалния уебсайт на съюза. Специални гости на галата бяха президентът Свен Арне Хансен и неговият колега от Международната лекоатлетическа асоциация (ИИАФ) Себастиан Коу.

В годината, в която и двамата станаха световни шампиони, Фетер и Стефаниди сътвориха и нова история на леката атлетика в своите страни. Победителят в анкетата при мъжете стана първият германец с приза най-добър лекоатлет за годината в Европа, а Стефаниди е като цяло първият гръцки гражданин, независимо мъж или жена, с подобно постижение.

24-годишният Фетер стигна до титлата след невероятен опит на 94.44 метра в Люцерн, след което спечели злато от световното първенство на ИААФ в Лондон. Интересното е, че германецът получи своя приз лично от първия вицепрезидент на Европейската асоциация и председател на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов.

Подгласници на Фетер станаха световният шампион на 200 метра Рамил Гулиев (Турция) и златният медалист в десетобоя Кевин Майер (Франция).

27-годишната Стефаниди, която е също така европейска и олимпийска шампионка, спечели златните медали на закрито в Белград през март и на световното първенство в Лондон през лятото. Постижението й в английската столица беше записано на 4.91 метра, което е рекорд за Гърция и най-добър скок през цялата година в световен мащаб. Нейни подгласнички за приза останаха състезателката в дисциплината скок на височина Мария Ласицкене (Русия), световната шампионка в седмобоя Нафисату Тиам (Белгия) и златната медалистка в хвърлянето на чук Анита Влодарчик (Полша).

Награждаването за най-добрите лекоатлети в световен мащаб ще бъде проведено от ИААФ на 24-и ноември. /БТА