АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) избра най-добрите атлет и атлетка на асоциацията за 2018-а година.

Имената на турския спринтьор на 100 м и 200 м Рамил Гулиев и специалистката в тройния скок от Гърция Параскеви Папахристу бяха обявени за атлет и атлетка на АБАФ на церемония в Атина, Гърция на 6 декември. Лично президентът на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) лорд Себастиан Коу уважи награждаването на балканската атлетика, а часове преди нея се срещна с президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен и президентът на Българската федерация по лека атлетика, първи вицепрезидент на ЕА и президент на АБАФ Добромир Карамаринов също бяха в Атина за церемонията.

Най-добрите атлети на АБАФ за 2018-а Гулиев и Папахристоу спечелиха европейските титли в Берлин съответно на 200 м и троен скок.

Рамил, който през 2017-а стана световен шампион на 200 м в Лондон, прибави европейското злато в колекцията си в германската столица след фантастичен финал. Турският спринтьор постигна второ време в Европа в историята с 19.76 само на 0.04 секунди (19.72) от 39-годишния рекорд на континента на Пиетро Менея. Гулиев бяга още четири пъти през сезона под 20 секунди на 200 м на турнири от „Диамантената лига“ в Осло (19.90) и в Стокхолм (19.92), където спечели и в Монако (19.99) и Цюрих (19.98), където завърши втори.

Бързакът помогна и на турската щафета 4х100 м да подобри националния рекорд с 37.98, с което спечели още един сребърен медал от европейското първенство, а квартетът на Турция е с трето постижение за годината след четворките на Великобритания и Ямайка.

Параскеви Папахристу стана европейска шампионка на троен скок в Берлин, а три седмици преди това спечели и балканската титла в Стара Загора. 29-годишната атлетка, която тренира при българския специалист Георги Помашки, е водачка на европейската ранглиста с 14.60, а на балканския шампионат спечели с 14.74 с минимален попътен вятър над допустимото 2.1 м/с. В края на сезона Параскеви зае трето място на Континенталната купа.

Александра Начева и Михайло Кохан бяха избрани за „Изгряващи звезди на АБАФ“.