Асоциацията на балканските атлетически федерация (АБАФ) утвърди днес на редовния си конгрес в Батуми (Грузия) спортния календар за 2018-а година.

Гост на най-висшия форум на балканската атлетика за трета поредна година бе президента на ИААФ Себастиан Коу, съобщават от Пресслужбата на българската централа по лека атлетика.

Коу и ръководителят на грузинската федерация по лека атлетика Алекс Ахвледиани бяха наградени с плакети от президента на АБАФ Добромир Карамаринов, който ръководи и конгреса. Гости на конгреса бяха Зураб Патарадзе, представител на правителството на автономна република Аджара и Гиорги Ермаков, кмет на Батуми. 

България ще бъде домакин на два от шампионатите на АБАФ за 2018-а. На 10-и февруари "Асикс Арена" ще приеме балканиадата в зала за юноши и девойки до 20 г. Стара Загора ще е домакин на балканиадата за мъже и жени на открито на 20-21 юли.

АБАФ въведе и 11-о първенство в календара си за 2018-а година, което ще е за щафети. Домакин на първия по рода си балкански шампионат за щафети ще е Ерзурум (Тур) на 14-15 юли.

Там ще се разпределят медалите на 4 х 100 и 4 х 400 м. Ще има и смесени щафети, както и такива с различни дистанции в отделните постове. На този шампионат балканските отбори ще могат да покриват и нормативи за Европейското в Берлин през август 2018-а.