Когато в началото на месеца стана ясно, че IBF разпорежда да има задължителен претендентски мач между Кубрат Пулев и Дилиан Уайт, първоначалната реакция беше, че задачата на българина ще е невероятно трудна, едва ли не непосилна. 

Обрат: Щабът на Уайт почна да увърта за мач с Кобрата

Е, сега от лагера на британеца излизат индикации, че той може би няма желание да се бие с Кобрата, но ако приемем, че такава среща ще има, може да се окаже, че родната звезда няма да се изправи срещу страшилището, което всички очакват. 

Кубрат на мач от битка с Джошуа, съперникът е свиреп

Един от най-уважаваните експерти в бокса Скот Гилфойд написа в авторитетното издание Boxing News защо британецът е далеч от най-добрите си времена, въпреки че е в серия от седем поредни победи и ниже нокаути. Ето какво написа той: 

Контузията на Кобрата е в историята, готви се здраво

"Пред Дилиан Уайт стои въпросът дали да приеме да се бие с Кубрат Пулев за пояса в IBF, или да поеме по дългия път към колана WBC, където е първи в ранглистата, но не е задължителен претендент на Дионтей Уайлдър. Такъв мач между двамата може да стане факт чак през 2020 г."

Промоутърът на Джошуа и Уайт подцени сериозно Кобрата

"Затова стои опцията с Пулев. Но това няма да е толкова лесният мач за Уайт, колкото всички очакват и каквито бяха последните му три мача с Лукас Браун, Роберт Хелениус и Малкълм Тан. Тези момчета отдавна не са във формата, в която бяха преди и вече не приличат на себе си."

Мачът между Пулев и Уайт може да бъде в България

"А Пулев, макар скоро да стане на 37 години, е над 190 см и все още се бие на високо ниво. На всичко отгоре притежава и отлични боксови умения. Уайт имаше бавен, дебел и непомръдващ опонент в лицето на Лукас Браун по време на мача им на 24 март в Лондон. И затова успехът му беше повече от лесен."

Разкриха защо Уайт, а не Бризийл трябва да се бие с Кобрата

"Браун никога не е бил чак такава класа дори и в силните си години, а вече е на възраст и качи много килограми. Той беше твърде надебелял да се бие със съперник като Уайт. Изненадващото беше, че въпреки че имаше всичкото време на света да се подготви за мача си, Браун така и не свали килограми и не влезе във форма."

"Той има седем победи в последните си седем мача, но всички те бяха срещу по-слаби съперници, идващи от губеща позиция. Той имаше затруднения само в мача с Дерек Чисора през декември 2016 г. и тогава мачът му изглеждаше като загуба, но реферите решиха друго."

"И сега идва въпросът за евентуален мач с Пулев. Големият проблем в него може да се окаже оперираното ляво рамо на британеца. Той твърди, че силата в него се е завърнала в пълна степен. И въпреки че нокаутира Браун с прословутото си ляво кроше още в 6-ия рунд, аз не виждам същата сила в него. Дори напротив."

"Лявото му кроше беше смъртоносно в годините преди операцията, а сега в него я няма тази сила. Мисля си, че щом досега тя не се е върнала, това няма да се случи никога повече. За съжаление, това са понякога рисковете на тежката категория."

"Спомняте си какво беше положението с Джеф Лейси преди операцията му и след нея. С Уайт е същото. Щом за две години и половина силата в лявото му кроше не е възстановена, едва ли ще я видим отново. А лошото за него е, че няма и достатъчно силна дясна ръка, на която да се опре."

"И точно затова разчита на клинчове, други прийоми и удари, за да печели мачовете си. Точно затова си мисля, че Еди Хърн и Уайт ще откажат мача с Пулев, защото носи доста голям риск за него и амбициите му в категорията. Имаме време да разберем", написа Скот Гилфойд в коментара си за евентуалния мач Дилиан Уайт - Кубрат Пулев.