Наследникът на част от богатството на „Ред Бул“ показа нагледно как парите и влиянието могат да се търгуват по-високо от справедливостта. 32-годишният Ворают Йоовидхя, който е син на покойния съосновател на компанията Чалео Йоовидхя за 7-и път отказа да се яви пред обвинителите в Тайланд по дело за убийство на пътя.

Престъплението на азиатеца е изключително сериозно – на 3 август 2012 година той буквално отнася със скъпото си ферари моторизиран пътен полицай. Не само че Ворают убива служителя на място, но се опитва да избяга от местопрестъплението, като в течение на метри влачи трупа с колата си.

В Тайланд считат случая за показателен как членовете на някои от най-богатите фамилии реално са недосегаеми за закона. Колумнистът Конг Ритдий от „Банкок Поуст“ разкритикува властите, като написа, че „хората в най-ниската част от правосъдната хранителна верига“ биват хвърляни в затвора за далеч по-дребни провинения.

От прокуратурата заявиха, че не протакват умишлено случая, тъй като са необходими още разследвания. Явяването пред съда на Ворают е отложено за 27 април, след като адвокатите му информираха с писмо, че техният клиент е по работа в Обединеното кралство.

„Асошиейтид Прес“ направи собствено разследване по случая и откри, че Ворают е прекарал последните месеци в полети из целия свят, използвайки самолети на „Ред Бул“. Той дори е посетил състезания на фирмения отбор от Формула 1, като естествено е отсядал в луксозни хотели и курорти. От медията дори не е трябвало да се стараят толкова, тъй като подсъдимият се появява на над 120 снимки на роднини и приятели в социалните мрежи.