Президентът на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Жан Тод обяви, че е твърдо против връщането на 10-цилиндрови двигатели във Формула 1. По думите на французина подобен ход би срещнал твърде широко неодобрение.

„Кралските гонки“ навлязоха в ерата на 6-цилиндрови турбо двигатели, за да угодят на автомобилните производители, които настояваха шампионатът да бъде по-обвързан с настоящото развитие на индустрията и съответно да ползва по-ефективни задвижващи блокове.

Шефът на Мерцедес: Ферарита са много бързи

Няма съмнение дали ходът беше успешен, тъй като сегашните двигатели демонстрират с до 50 процента по-добра термална ефективност, което ги нарежда доста по-напред от 8-цилиндровите им предшественици. Естествено, оплаквания не липсваха, тъй като доста от феновете останаха разочаровани от далеч по-ниските нива на шум по време на състезанията.

„Връщането към 10-цилиндровите двигатели няма да се приеме от обществото. Имаме отговорности да управляваме организация, която е следена от всички хора по света. Глобалното общество няма да одобри“, коментира Тод.

„Всъщност, ако решим да се върнем към двигателите от преди 10 години, много производители ще се отдръпнат. Убеден съм, че минимум трима или четирима ще напуснат“, заяви французинът.

„Стабилността е от ключово значение. Първо, трябва да имаме колкото се може по-голяма конкуренция, а после и да браним инвестицията си. Не може всяка година да инвестираме в нова технология, това не е финансово оправдано, а така или иначе се оплакваме от разходите в моторните спортове, от разходите във Формула 1. За мен те са абсурдни“, добави Тод.