Силното начало на Ферари през сезон 2018 във Формула 1 не е отменило заплахата на „скудерията” да напусне шампионата, ако собствениците от „Либърти Медия” не преразгледат визията си за промените, които ще влязат в сила от 2021 година. Президентът на Ферари Серджо Маркионе потвърди позицията си на събрание на акционерите в компанията.

Действащото споразумение между Ф1 и 10-те отбора-участници изтича през 2020 година. Дотогава Ферари, който е единственият тим, който никога не е пропускал сезон от основаването на шампионата, ще уважи ангажиментите си. Оттам нататък всичко е въпрос на преговори с „Либърти”, като италианците не са единствените разтревожени от задаващите се промени.

Обявиха причината за тежкия инцидент с механика на Ферари

„Ако Формула 1 се превърне повече в спектакъл отколкото спорт, ако поемем в посоката на НАСКАР, тогава Ферари ще напусне”, заяви Маркионе пред останалите акционери. „Ако са налице предложения, които ще деформират Формула 1, смятам, че Ферари ще се оттегли.”

Мерцедес зове за мир: Ф1 има нужда от Ферари, не обратното

„Работим с „Либърти Медия”, за да намерим приемливи решения. Имахме предложение от тях отпреди 10 дни, очакваме да научим още детайли, а после ще направим своя избор в интерес на Ферари.  Междувременно можем да се оглеждаме за алтернативни решения, това не е заплаха, но не значи, че просто ще си стоим на едно място”, добави Маркионе.

Ферари спечели първите 2 старта за 2018-а година, като Себастиан Фетел победи в Австралия и Бахрейн. Към момента германският пилот е лидер в класирането при пилотите с 54 точки.