Стана ясна конкретната причина за тежкия инцидент с механика на Ферари Франческо Чигарини в бокса на отбора по време на Гран При на Бахрейн.

"Аутоспорт" разкри, че италианецът е бил прегазен от болида на Кими Райконен заради грешка в сензора. Лампичката за пилота, която му дава сигнал за тръгване, показва зелено, заради което финландецът тръгва, въпреки че Цигарини все още е пред гумата. Механикът счупи крака си на две места и все още се възстановява в Бахрейн.

Пострадалият механик на Ферари направи първи крачки

Защо обаче сензорът е дал грешен сигнал?

Колегата на Цигарини, отговорен за поставянето на задната лява гума, използва гайковерт за сваляне на старата гума, но въпреки това гумата не се откача. Затова се прави втори опит.

Проблемът е, че лампичката за пилота автоматично светва в зелено, когато сензорите на четирите гайковерта дадат сигнал за успешна смяна на гумата. В Бахрейн това се случва при три от гумите, но при гумата до Цигарини сензорът дава грешен положителен сигнал, взимайки втория опит за сваляне на старата гума за успешен такъв за слагане на новата.

Така и четирите сензора дават сигнал за успешна работа и неподозиращият Райконен получава зелена светлина да тръгне.

"Грижим се затова подобно нещо да не се случва повече. Сигурността на нашите хора е от първостепенно значение", заяви шефът на отбора Маурицио Аривабене.

Още за състезанието в Китай този уикенд Ферари иска да преработи сензорите. "Благодарим на всички в Бахрейн, които се погрижиха толкова добре за него (Цигарини)."

Механикът на Ферари със счупен крак, стюардите разследват Скудерията