Тимът на Ферари във Формула 1 ще проведе нова дискусия около отборните заповеди след краха, който претърпя за пети пореден старт от началото на сезона. Гран При на Испания, където и Себастиан Фетел, и Шарл Льоклер останаха извън подиума, предостави два отделни случая, при които по-бързият от двамата пилоти беше задържан от съотборника си.

Едната такава ситуация дойде още в самото начало на състезанието. Фетел, който дотук отявлено е третиран като водещият пилот, блокира гумите си в първия завой и това доведе до загубена позиция спрямо Макс Ферстапен (Ред Бул), който я задържа до края и финишира зад Мерцедесите на Люис Хамилтън и Валтери Ботас. Заради пораженията по гумите Фетел не беше в състояние да бъде агресивен и в крайна сметка задържа зад себе си по-бързият в този момент Льоклер. От Ферари изчакаха прекалено голям брой обиколки преди да дадат инструкции и това позволи на челните три коли да увеличат преднината си.

В крайна сметка се стигна до нареждане Льоклер да бъде пропуснат, а малко по-късно Фетел влезе в бокса за смяна на гуми. По-късно дойде и следващият епизод, при който германецът догони своя партньор и на свой ред се оказа „заклещен” зад по-бавното Ферари. Така Хамилтън, Ботас и Ферстапен дръпнаха още повече. Още веднъж със закъснение Ферари наредиха смяна на позициите за Фетел и Льоклер.

„Ще обсъдим въпроса помежду си, но когато сме зад воланите, всеки се опитва да изпълни по най-добрия начин собственото си състезание”, каза Фетел. „Мисля, че в началото беше явно колко по-бърз е Льоклер. Когато ме поставяше под все по-голямо и по-голямо напрежение, с удоволствие го пропуснах да мине.”

„После след смяната на гумите дълго време нямах идея, че следваме различни стратегии. Веднъж щом това се изясни, бях пропуснат и очевидно бях много по-бърз. Опитах да поставя Макс под напрежение, но с колата за сигурност към края на състезанието това вече нямаше значение”, допълни германецът.