Пилотът на Ферари Себастиан Фетел не скри раздразнението си от непрестанните въпроси относно отборните заповеди, които имаха за цел неговото вътрешно фаворизиране в първите 3 състезания от сезон 2019 на Формула 1.

И в Австралия, и в Бахрейн, и в Китай Фетел трябваше да изразява мнение по подобни въпроси. Във всяко от трите състезания неговият дебютиращият в „скудерията” съотборник Шарл Льоклер получаваше нареждания да пропусне германеца пред себе си или да не прави опит да го изпреварва. Единствено в Бахрейн 21-годишният състезател не се съобрази и изпревари конкурента си в 5-ата обиколка, като заповедта тогава още не беше сведена до знанието на Фетел.

В Китай Фетел загуби позиция спрямо Льоклер още в откриващата обиколка, а после остана „заключен” зад него, макар и да вярваше че има по-доброто темпо. Ферари издаде заповед на младока да пропусне по-опитния си партньор, а впоследствие монегаскът заяви, че е очаквал от Фетел да постигне повече от третото място. Самият той пък завърши 5-и заради грешка в стратегията.

В момента Фетел е четвърти в класирането при пилотите и изостава с 37 пункта от лидера Люис Хамилтън (Мерцедес). Онлайн изданието motorsport.com зададе към германеца леко провокативния въпрос дали смята, че отборните заповеди са най-добрият начин да спечели титла. „Не знам, може би питайте Люис. Мерцедес до този момент са много различна позиция”, сопна се Фетел.

„Не за първи път се вижда нещо такова (визира отборни заповеди – б.р.). Както Матия Биното заяви – опитахме да направим всичко като отбор. Преди 2 седмици в Бахрейн Шарл беше по-бързият. Нещата се развиха еднозначно и му беше лесно да ме изпревари. Мисля, че разочароващото в Китай беше, че не успяхме да завършим трети и четвърти. Искам да бъда пред Шарл, както и той иска да бъде пред мен.”

„Не искам да разисквам въпроса повече, защото винаги е малко по-трудно, особено когато медиите ще нагласят отговора ти”, допълни Фетел.