Пилотът на Ферари във Формула 1 Шарл Льоклер показа, че няма интерес да забърква неприятности за „скудерията” и заяви, че е приел причините за отборните заповеди към него да пропусне пред себе си Себастиан Фетел в хода на Гран При на Китай.

Това се случи в 11-ата обиколка от състезанието, като по онова време 21-годишният дебютант в редиците на „черните кончета” се движеше на трета позиция. Малко по-рано той беше задминал Фетел, след което се съобрази с нареждането и пропусна германеца. Фетел получи по-добрата стратегия при спиранията в бокса, а крайният резултат бе, че Льоклер завърши на 5-о място. Големият конкурент Мерцедес пък се поздрави с трета поредна двойна победа в първите 3 старта, като Люис Хамилтън стъпи най-високо на подиума.

Шефът на Ферари Матия Биното още преди началото на сезона заяви, че в първите стартове Фетел ще има предимство в подобни ситуации заради по-големия си опит. Льоклер получи подобни заповеди и в предните две състезания (Австралия и Бахрейн), като във втория случай не се съобрази, а просто колата го предаде в края

„Имахме среща”, разясни Льоклер пред „Скай Спортс”. „Ситуацията не беше лека. Очевидно изпитвах трудности с гумите, както и Фетел. В онзи момент усещането беше, че Себастиан е малко по-бърз.”

„Очевидно след като кара зад мен в рамките на няколко обиколки той също нанесе поражения по гумите си и когато излезе пред мен, тяхното състояние не беше добро. Да изживееш всичко това зад волана е фрустриращо, но от друга страна, когато си в кокпита, не можеш да видиш пълната картина в състезанието. Затова просто приех нареждането и се фокусирах върху моето състезание”, допълни Льоклер.