Шокиращи снимки показват останките от болида на звездата от Формула 1 Ромен Грожан. Френският пилот на Хаас катастрофира тежко по време на състезанието за Гран при на Бахрейн през 2020 г. и оцеля по чудо. Овъглената кола е изложена на показ за първи път.

Грожан се разби с близо 200 км/ч. При зверския удар болидът се разцепи на две и се запали. Французинът някак се измъкна от огнения ад след кошмарни 28 секунди. Той се отърва единствено с изгаряния на ръцете и глезените.

Gulliver/GettyImages
36 снимки

Останките останаха скрити за три години, но сега могат да бъдат видени на изложение в Мадрид.  

Грожан, който сега се състезава в американските серии IndyCar, често си спомня за инцидента. "Първоначално не осъзнах колко жесток е бил ударът. Дадох си сметка чак на следващия ден. Жена ми, децата и баща ми гледаха състезанието. Трябваше да чакат като всички други, за да разберат какво е състоянието ми."

"Наложи се да блъскам с глава, за да се изправя на седалката. Левият ми крак беше заклещен в шасито и когато го освободих, обувката ми остана там. В резервоара имаше 120 килограма гориво, всичко гореше. Екипът опитваше да проправи пролука в огъня и това ми помогна да се ориентирам накъде да бягам", споделя Грожан.

Именно стартът в Бахрейн е последният за Грожан във Формула 1. Той пропусна последните две състезания през сезона. След това договорът му не беше подновен, а Хаас се оттегли от спорта.