Останките от болида на Ромен Грожан, с който той катастрофира в Гран При на Бахрейн през 2020, ще са част от изложбата, посветена на Формула 1, която ще бъде открита в Мадрид. Французинът се заби в металната предпазна стена с висока скорост, а болидът на Хаас се разцепи на две и избухна в пламъци.

Гробан имаше нужда от 28 секунди, за да се измъкне от горящия кокпит, като пилотът се отърва без наранявания, но получи изгаряния по ръцете.

Досега пострадалото шаси не беше показвано пред широката публика, но сега ще бъде изложено в Мадрид, като колата ще е в специална зала, кръстена “Оцеляване”. Там ще има и видео инсталация, която ще показва неизлъчвани досега кадри от катастрофата на френския пилот.

“Трябваше да счупя яката на кокпита с каската ми и след това се изправих, като стъпих на седалката - разказа за измъкването си от горящата кола Грожан, който вече се състезава в Индикар. - Но левият ми крак се заклещи в кокпита, успях да го измъкна, но останах без обувка и така се измъкнах навън. В колата имаше 120 килограма гориво и батерията за хибридната система, като и двата опасни елемента вече горяха. Доктор Йън Робърт и Алън ван ден Мерве се опитваха да оформят просека сред пламъците, за да се измъкна през тях и това ми помогна, поне видях накъде да вървя.”

Грожан обясни, че е оцелял в катастрофата заради здравината на съвременния кокпит, който се използва във Формула 1 - изключително здравата структура, в която е седалката на пилота, волана и педалите.

Изложбата, посветена на Формула 1 в Мадрид се открива на 24 март, в комплекса Ifema.