Световните шампиони от Ред Бул настояват за промени в задните крила на Макларън след забележителен ефект, забелязан по време на Гран При на Баку. Там се установи, че дори при неактивирана DRS система, хоризонталните плоскости на задното крило на Макларън се отварят, предоставяйки предимство, подобно на работата на системата за намаляване на съпротивлението.

След разговори с ФИА, Макларън се съгласиха да модифицират крилата, използвани в Баку, като същевременно обявиха, че очакват федерацията да обсъди подобни въпроси и с други отбори.

Доктор Марко от Ред Бул подчерта, че разликата в скоростта между активирана и неактивирана DRS система е едва 12 км/ч, вместо очакваните 20 км/ч, което потвърждава ефекта на "мини DRS". При квалификацията в Баку, четирите водещи коли постигнаха почти идентични максимални скорости, подсказвайки за предимството на Макларън.

Според анализа на Ред Бул, ефектът от отварянето на задните елементи е около 1-2 десети от секундата на обиколка. Това може да е малко, но е достатъчно, за да затрудни опитите за атака срещу Макларън. Шарл Леклер потвърди, че не успя да изпревари Оскар Пиастри и не можа да го догони, дори с DRS, въпреки по-високата максимална скорост на Ферари.